Waarom ik niets met superfoods heb en me er ook niet zo druk om maak

Gister kon je lezen dat Rachel fan is van macapoeder. Zoals jullie weten vind ik (Sharon) superfoods niks en wil ik laten zien dat dat ok is. Namelijk dat twee mensen een verschillende mening hebben en/of een verschillende ervaring en nog steeds door één deur kunnen. Ik vind het namelijk geweldig dat het Rachel zo helpt met haar dingetjes en zo hopen we ook allemaal iets te vinden dat werkt. Superfoods kun je prima gebruiken, en zoals gewoonlijk hoor je er zelf ook bij te blijven met je hoofd wanneer je iets nieuws probeert, en soms voordat je iets nieuws probeert, door het te vragen aan een professional.

Groene smoothies met superfoods

Een tijd geleden dronk ik regelmatig groene smoothies met superfoods erin. Toen ik zwanger was van mijn zoon werd ik enorm opstandig en tegelijkertijd moest ik bijna kotsen bij het idee van een groene smoothie met superfoods erin. Echt, waarom dronk ik dat daarvoor eigenlijk? In die periode besefte ik dat ik alle superfoods heel goor vond en overal waar ik het in deed veranderde in een vreselijk smerig goedje, hoe weinig ik ook deed. Daarnaast was het toen enorm duur (nu misschien nog steeds, geen idee, maar het is wel vrij verkrijgbaar geworden, toen nog niet echt). Je hebt dan een keuze. Met je neus dicht drinken of verbannen. Ik koos voor dat laatste. Ik heb nog nooit voordeel ervaren bij superfoods, dus voor mij was het vooral duur, vies en onhandig. Een poedertje chlorella kun je niet gemakkelijk lekker maken, zeg maar. Mijn zoon is nu 3, dus dat is al weer even geleden.

Vieze taarten

Toen we net naar Amerika waren verhuisd was er één of ander rawfood tentje waarvan ik dacht dat het hip was dus ik moest daar natuurlijk heen als hip persoon. Mijn dochter vindt smoothies lekker (geen groene, roze) dus dat leek me een leuk idee. Ik nam een één of andere raw toffee achtige (nep-dadel-of-course) taartpunt en nam een raw brownie mee voor mijn man, die thuis aan het werk was. Een echte traktatie. Vol trots kwam ik thuis om mijn man blij te maken met zo’n brownie, totdat hij vroeg wat erin zat want het was eigenlijk best smerig. Zat er ongemeld MACA in. In een brownie. Om te huilen, zoiets lekkers verpesten met zoiets vies. Superfoods gone wild.

Kotsen met chiazaad

Al eerder had ik de nadelen ervaren van chiazaad, toen ik dat een aantal keer bij mijn ontbijt had gedaan werd ik daar zo ontzettend ziek van dat ik dacht dat er iets ernstigs met me aan de hand was, maar het was maar het chiazaad. Het begon 15 minuten na de chiazaad en duurde enkele uren. Het is nooit weer gebeurd sinds ik het niet meer nam. Heftig was het wel. Kun je dus zo’n reactie krijgen van superfoods? Vast niet van allemaal, maar het zou me niet verbazen als het bij meerdere mogelijk is. Duidelijk gebeurt het niet bij iedereen, anders denk ik niet dat het verkocht zou kunnen worden.

Je kunt ook wel enthousiast zijn

Daar staat tegenover dat ik mensen ken die wel enthousiast zijn over een bepaald superfood en dat is alleen maar fijn, toch? Het betekent niet dat het voor iedereen iets doet, en het betekent ook niet dat iedereen het moet doen. En mijn mening en ervaring betekent niet dat niemand het zou moeten nemen en dat het voor niemand iets doet. We zijn allemaal anders.

Al die voedingsstoffen in superfoods

Al die vitaminen en mineralen en andere voedingsstoffen in superfoods mis ik totaal niet, eerlijk gezegd. Je kunt wel zeggen dat mineraal x 50 keer meer aanwezig is dan in aardappel, of mineraal y 25 keer meer dan in melk. Maar bij superfoods neem je 1-2 theelepels en zalm en melk kun je daadwerkelijk in normale porties eten/drinken. Superfoods zitten ‘vol van’ bepaalde voedingsstoffen, maar je snapt natuurlijk daar niet veel van overblijft wanneer je 1 theelepel toevoegt per dag. Dat 100 gram macapoeder bijvoorbeeld voor 1/4 van je dagelijkse behoefte calcium voorziet, betekent dat 1 theelepel inderdaad meer bijdraagt aan je calcium dan een theelepel water, maar dat je geen bizarre hoeveelheden naar binnen zit te werken. Het valt dus allemaal wel mee, alles in perspectief. Ik ben dat ook niet enorm verontwaardigd wanneer het Voedingscentrum zegt dat je superfoods niet nodig hebt. (ik bedoel, als het voor je werkt, prima, maar ‘nodig hebben’ is iets anders).

Capsules en supplementen dan?

Capsules maken het makkelijker om ze in te nemen, maar ook dan wordt je geacht gewoon de instructies op de potjes te volgen. Sowieso als je capsules/supplementen neemt wordt je geacht de instructies te volgen en een professional te raadplegen als je medicijnen gebruikt of zwanger bent/borstvoeding geeft. Dat geldt voor alles, ook voor superfoods. Want inderdaad, ze kunnen wel degelijk iets doen en zoveel onderzoek is er ook weer niet naar gedaan, voor zover ik weet. Het zijn vrij nieuwe producten (in poedervorm, ik begrijp dat de originele planten/bessen/etc al heel lang bestaan, maar dat is niet wat je koopt, je koopt poeders en capsules).

Mindere reacties – ja, dat kan

En zo kan het zijn dat je een reactie krijgt op een superfood of een supplement, waar je minder blij van wordt. Dat kan en het beste wat je kunt doen is stoppen met innemen. Rocket science. Ik heb dit zelf gehad met die chiazaad, maar ik verdraag bijvoorbeeld ook slecht ijzersupplementen, in geen enkele vorm. Balen als je dat nodig hebt tijdens je zwangerschap. Ik word er heel ziek van, duizelig, misselijk, suf, blegh. Ik heb dan ook een hekel aan die supplementen, en het maakt niet uit wat ik neem of drink, hoe natuurlijk of onnatuurlijk ze zijn, ik word er ziek van. Dit betekent niet dat die supplementen verboden moeten worden, maar wel dat het voor mij persoonlijk een beter idee is goed op mijn voeding & ijzer te letten, zodat een tekort voorkomen wordt.

Als jij ook zo’n reactie hebt (en omdat ik hier vaker over geschreven heb, en al jaren mails ontvang over dit onderwerp, weet ik dat er best wat mensen zijn) dan ben je misschien ook niet zo’n superfood mens, net als ik.

Als jij er juist door floreert in het leven, zoals Rachel en vele van mijn vriendinnen, houd je dan aan de voorschriften qua inname en neem het lekker. En wees een smart cookie, en neem niet zomaar van alles, als je denkt dat je tekorten hebt en supplementen nodig hebt, laat dat dan eerst onderzoeken. Anders is het zo’n giswerk dat je het eigenlijk nooit zeker weet en je jaren bezig kunt zijn met ‘proberen’, wat zonde is van je tijd.

En nu we toch bezig zijn, ben ik wel nieuwsgierig. Wat is jouw ervaring met superfoods? Doet het je goed? Doet het je niks? Voel je je vooral belabberd?

Join the Conversation

8 Comments

 1. says: Carola

  Hoi Sharon,
  Eigenlijk sinds een paar mnd nemen we hier in huis meer superfoods;) maar wel doordacht en ook wat we denken nodig te hebben. Zo nemen we best veel tabl chlorella/spirulina, hoewel dat eigenlijk geen superfood maar voeding is, en je dit onbeperkt kunt nemen. Veel energie krijgen we ervan stralende ogen en een betere huid en het ontgift perfect. Haalt vel vervuiling oa zware metalen uit je lijf wat ook daadwerkelijk is bewezen bijmensen in een stralingsgebied. Ik beem elke dag een zelfgemaakte capsule kurkuma tegen ontstekingen die ik heb ik mijn voet, tenslotte is het een natuurlijke antibiotica;) door eten gebruik ik het gewoon te weinig. En marine fytoplankton waar het leven mee begonnen is op aarde;) en sinds kort mangsteenpoeder ook niet veel maar ook in een eigengemaakte capsule;) anders niet binnen te krijgen;) dit is een antioxydant. Die neem ik omdat ik weet dat als ik sport of in de zon ga mijn lijf dit goed kan gebruiken. Helpt zelfs tegen verbranden;) en dan camu camu, waar ik dus slecht tegen kan. Ik kreeg diarree dus dat gaf aan dat ik genoeg ervan binnen krijg dmv voeding, dus skippen die hap hahaha, van de winter bekijk ik dat wel weer;) maag krampen heb ik er niet voor over;) inderdaad. Nu zijn bij mij in lichte mate de nachtelijke opvliegers begonnen dus ik dacht Maca hahaha capsules van gemaakt en langzaam begonnen. Ik dacht beter natuurlijk dan ermee rond blijven lopen of zooi ervoor moeten nemen. Ben in afwachting of het helpt;) lijkt wel wat te doen. En dan hebben wij de mucuna staan voor als we een avondje zijn wezen stappen;)) helpt er goed. (L-dope)
  En voor de rest verwerk ik best veel in eten, zoals moerbeien gojibessen etc, maar dat smaakt ook allemaal erg lekker. En sommige dingen eet je makkelijker. In de ochtend een citroentje met water met daarin msm (zwavel) waar ieder mens tekort van heeft;) met wat baking soda beetje honing erg lekker…. en sole neem je makkelijk en magnesium smaakt in water opgelost zelfs zoet. Al met al een gulle midden weg;)
  Fijne dag veel,liefs Carola

 2. says: Marlin

  Ik vind chiapudding wel heel lekker, maar ik denk niet dat dat komt door de chia maar meer door de kokosrijstemelk die ik gebruik daarvoor. 😉
  Ik vind goji bessen niet te vreten haha en tja verder, groene smoothies vind ik wel oke, maar om dat nou iedere dag te nemen, ik vind het ook wel lekker om ergens op te knagen.
  Ach ja iedereen moet lekker doen wat ie zelf wil, maar je moet dit niet zien als the holy grail!

 3. says: Marion

  Persoonlijk heb ik niet zoveel met Superfood. Ik probeer gevarieerd te eten en te luisteren naar mijn lijf. Maar dat geld voor mij. Net wat je zegt: Een ander kan er enorm veel baat bij hebben.

 4. says: Diana

  Ik ben er ook zo een 3 jaar geleden mee gestopt. Ik heb er zelf ook niks op tegen maar vind het toch wel belangrijker om mijn geld uit te geven aan goede voeding ipv superfoods. En een heel aantal vind ik ook niet lekker, zoals gojibessen, bijenpollen, spirulina en chlorella ? En van chiazaadpudding wordt ik heel misselijk. Maar ik heb er verder echt niks op tegen. En groene smoothies lust ik (en de kids) ook zo nu en dan nog wel, alleen is het geen prioriteit meer om het vaak te drinken of te maken. Momenteel ben ik vooral bezig mijn kinderen groente normaal te leren eten, groene smoothies zij hier meer echt als extra, wanneer we daar zin in hebben.

  Ben wel benieuwd welke ijzervormen je allemaal geprobeerd hebt! Supplementen is echt individuele maatwerk, daar kun je gewoon geen algemene adviezen op los laten. Wel is het zo dat zwangere vrouwen met een goede reden wat lagere ijzerwaardes hebben, alleen is dat nog niet algemeen bekend. Hopelijk dringt dit snel ook regulier door, zodat niet standaard elke zwangere vrouw aan de ijzer wordt gezet als het wat laag is ?

 5. says: Kim

  Ik heb zelf ooit maca geprobeerd. Ik werd er misselijk en opgejaagd van. Alsof ik veels te veel koffie had gedronken. En het smaakt naar kots. Zelf zal ik het nooit meer nemen. Van chlorella en spirulina heb ik het idee dat ik wel meer energie krijg. Verder neem ik geen superfoods

 6. says: Sanne

  Volgens mij is de grootste hype rondom superfoods ook alweer voorbij. Het grappige is dat ik tijdens die hype me er helemaal niet mee bezig heb gehouden, maar laatst heb ik chiazaad gekocht en er chiapudding van gemaakt. Ik voelde me niet bepaald lekker na het eten ervan; licht misselijk en flinke darmkrampen. Nu heb ik deze klachten vaker, weet dus niet zeker of het daarvan kwam, nog maar eens proberen. En rauwe cacao nibs kocht ik ook laatst. Ik eet graag een blokje extra pure chocola omdat ik dat lekkerder vind dan minder pure varianten. Ik kwam erachter dat de nibs in verhouding goedkoper zijn dan ‘mijn’ repen en doordat ze onbewerkt zijn (undutched, geen suiker) vooral een voordeel zijn (antioxidanten), gaat er af en toe een theelepel door mijn havermout. Gecombineerd met wat zoet als banaan bijvoorbeeld erg lekker, zonder zoet niet, blegh.
  Verder vind ik het niet bijster interessant allemaal, vooral duur. Na het verhaal van Rachel vind ik maca wel interssant, maar gezien mijn abnormale cyclus vind ik het eigenlijk te eng, haha.

 7. says: Marie

  Leuk artikel weer! De laatste tijd werd ik steeds misselijk van mijn zelfgebakken brood. Ik dacht dat het aan de tarwe lag, of aan de zuivel of een ander ‘zondig’ ingrediënt, maar het was er ineens. Nooit misselijk geweest van mijn brood. Nu weet ik het. Ik deed er op een goed moment chiazaad in, voor de binding… Toch maar weer ouderwets bakken. Zou zomaar kunnen zijn dat ik dan weer kan genieten van mijn zelfgebakken brood.

 8. says: sara

  ik heb een paar keer macapoeder in een smoothie gedaan en opgelost in water, maar ik vind maca zoooo ontzettend smerig alleen al de geur laat me bijna kotsen, dus dat doen we nooit meer. voorderest vind ik gojibessen ook belachelijk vies. is wel jammer want ik ben er wel van overtuigd dat sommige superfoods wel een goede aanvulling zijn, maar ze zijn gewoon niet te vreten. ik eet wel 1x p week een stuk kelp, is ook niet lekker, maar daarvan krijg ik tenminste geen kotsneigingen en er zitten veel vitaminen en mineralen in.

  groetjes sara

Leave a comment
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *