Waarom ik witte bolletjes ben gaan bakken

Waarom ik witte bolletjes ben gaan bakken
12 december 2016 sharon
In gezond eten

Tegenwoordig bak ik weleens witte bolletjes. Je weet wel, van die witte, zachte kleine bolletjes. En meerdere dingen. Zoals een Sinterklaasbrood (met kruidnoten) en op dit moment ben ik in de ban van kerststollen. Ik heb het nog niet onder de knie, maar dat komt. Daarnaast bak ik bijna elke dag ons eigen brood, omdat we mijn zelfgebakken brood lekkerder vinden dan wat je hier in Amerika kunt kopen, en meteen is het ook het goedkoopst.

Maar dat is toch niet gezond?

Witte bolletjes zijn inderdaad niet heel erg gezond, als in, ik zou er niet teveel van eten. Voorheen bakte ik heel graag taarten, koekjes en wat niet, gemaakt van onbewerkte ingrediënten. Dit ben ik eigenlijk steeds minder gaan doen, omdat ik het maken heel leuk vind, maar het eten hoeft voor mij niet zo, elke keer. Soms stond het daar dan maar, te staan. Veel Nederlanders die in het buitenland wonen besluiten hun eigen brood te bakken, zo ook ik. Het is én goedkoper en lekkerder. Ik maak momenteel geen zuurdesem want daar heb ik geen tijd voor, maar een normaal gistbrood is leuk genoeg.

Elke dag volkoren

De broden die ik bijna dagelijks bak, zijn volkoren. Uiteraard. Dingen die je elke dag eet, zijn normaal, en volkoren granen dragen bij aan je gezondheid. Iets voor elke dag, is in dit huis dus volkoren. Iets wat je elke dag eet, en onderdeel is van je gewoonten, mag van mij ook volkoren zijn. Mijn kinderen zijn gewend volkoren brood te eten en dat is ook precies mijn doel. Iets wat je elke dag eet, is tenslotte je ‘normaal’.


Eet je teveel? STOP het overeten! Klik hier.


Broodbakken = mijn hobby

Daarnaast heb ik mijn taartenhobby omgezet in een broodbakhobby. Niet de meest makkelijke vaardigheid om te leren, en ik heb het idee dat het me ook meer moeite kost, maar, ik vind het zo LEUK!!!! Ik ben gefascineerd door brood, brood bakken, gist, zuurdesem, verschillende elementen, wat gebeurt er wanneer er ei in een brood gaat, wat gebeurt er met melk, wat gebeurt er met verschillende granen, temperaturen, toevoegingen? Broodbakken is een grote hobby geworden.

Beetje oefenen 😉

En eerlijk, ik denk dat ik het broodbakgen niet helemaal heb, ik voel dat ik geen ervaren broodbakker ben, maar ik weet ook dat ik het kan leren en dat ik nu aan het leren ben. En ik geniet van het proces, het is leuk nieuwe dingen uit te proberen en niet onbelangrijk: lekker om op te eten!

Nogmaals, dat is toch niet gezond?

Zoals jullie weten eet ik gezond, maar ook normaal (lees hier over mijn normale voedingspatroon). Hoewel ik de dagelijkse dingen gezond inricht, zoals volkoren brood, bestaan er in mijn leven ook traktaties en dingen die ik soms doe. Bijvoorbeeld witte bolletjes bakken. Ik probeer elk weekend iets bijzonders te bakken qua brood, maar dat lukt niet altijd, vanwege de tijd. Een speciale traktatie in het weekend, vind ik geen enkel probleem. Ik vind het juist leuk om te doen.

Geniet en leef!!

En dat is het hele punt. Ik vind het geweldig om te doen. Ik vind het heerlijk om zo bezig te zijn, dit te leren, en te ontdekken hoe het werkt. Ik raak enthousiast en kan echt onterecht té trots zijn op het eindresultaat. ‘Ja mensen, dat heb IK gemaakt!!!’ Dus nee, brood van witbloem is niet het gezondste op aarde, maar gelukkig weten we dat één voedingsmiddel niet bepaald of je gezond of ongezond eet. Wat wél heel gezond is, is genieten van het leven, hobby’s hebben en echt doen wat je leuk vindt. En als beloning is het nog heerlijk om te eten ook.

Hobby’s dragen bij aan een gelukkiger leven

Er is meer in het leven dan alles wat je in je mond stopt ‘gezond’ te laten zijn, binnen je eigen gezette regels, voor zover dat kan. Het leven gaat niet alleen over gezond eten. Ik vind het belangrijk om gezond te eten & te leven, het is onderdeel van voor mezelf zorgen. Dingen doen waarin ik mezelf kan uiten, dingen doen die ik leuk vind, dingen doen die me uitdagen, zijn ook manieren om voor mezelf te zorgen, en zijn voor mij heel belangrijk. Gezond eten zal je niet veel gelukkiger maken, maar fijne hobby’s en jezelf zijn kunnen daar wél aan bijdragen 🙂


Eet je teveel? STOP het overeten! Klik hier.


 

Comments (12)

 1. Rachel 6 jaren geleden

  Aan de foto te zien ben je zeker wel een broodbakgenie 🙂 Ziet er goed uit, deel je het recept ook een keer? Ik ben dol op zelf brood bakken, maar de tijd ervoor mis ik, maar zo op een zondag wil het nog wel eens lukken. Zo blij als je brood dan goed gerezen is en het heerlijk kneden van het deeg. Heel rustgevend en die geur! Jummie 🙂

  • Auteur
   sharon 6 jaren geleden

   Hahaha dankjewel!! Dat was na een paar keer oefenen hoor, en dan nog, kunnen ze beter 😀 Zo zie je, alles valt te leren, het meeste in elk geval haha 😀 Het is idd heel rustgevend, echt heerlijk <3

 2. Hulsbeek 6 jaren geleden

  Hoi Sharon,

  Ik bak elke dag twee zuurdesem speltbroden. Ik heb drie starters staan;) die ik elke dag “voed” en heb zo genoeg om elke dag twee broden te bakken;) echt zooo lekker, en natuurlijk het gezondste brood;) twee vliegen in één klap!!
  Was even zoeken naar de juiste verhoudingen, rijstijd etc, en hoe het deeg moet aanvoelen. Doe het gewoon in de keukenmachine en met de hand nog een keer na voor het lucht dat er nog in kan zitten. Elke avond dan afbakken, en in de ochyend dan heerlijk vers brood. Hier in huis wilen ze niet meet anders!!
  Fijne dag, groetjes Carola

  • Auteur
   sharon 6 jaren geleden

   Och wat heerlijk Carola!!! Zuurdesem is zo lekker!!! Geniet ervan 😀 <3

 3. Cindy 6 jaren geleden

  Ken je het no-knead brood al? Ik vind het het lekkerste met gewoon witte bloem, maar je kan er natuurlijk enorm mee variëren, zelfs pizzadeeg mee maken. Ik hoop binnenkort ook terug meer zelf te kunnen bakken, hmm de geur van vers gebakken brood in huis is zalig!

  • Auteur
   sharon 6 jaren geleden

   Ik heb er wel van gehoord, maar me nog niet eraan gewaagd. Heb je een goeie link? 😀

 4. Rianne 6 jaren geleden

  Leuke blog, ik heb sinds kort ook je boek! Sinds een paar weken ben ik ook aan het experimenteren met brood, en het liefst van speltmeel. (voor dagelijks gebruik 😉 ) Nu lees ik hierboven een reactie van Carola, en nu ben ik zo benieuwd naar het recept naar dat speltbrood met zuurdesem!! Ik heb al verschillende recepten geprobeerd, en dan de tarwebloem/meel vervangen door speltbloem/meel, maar het is me nog steeds niet gelukt om een lekker luchtig brood hiervan te bakken. Misschien kan het hier gedeeld worden…?
  Groetjes Rianne

  • Auteur
   sharon 6 jaren geleden

   Das een goeie, ik ben ook wel benieuwd naar dat recept! 😉 Carolaaaa?

 5. Rosemarie Buijserd 6 jaren geleden

  Wat leuk om te lezen! Maar wat als het echt mislukt? Na drie mislukte broden hier thuis, vind ik het zonde om alles weer weg te gooien… ook ik mis dat broodbakgen namelijk… en omdat onze suup echt het heerlijkste brood zonder suiker verkoopt, is de drang om zelf te bakken op de achtergrond geraakt. En de kinderen lusten niet eens bolletjes! Daarentegen zijn ze dol op taart en koekjes ?.

  • Auteur
   sharon 6 jaren geleden

   Haha tja ik weet niet of ik zoveel zou bakken als onze supermarkt goed en lekker brood verkocht, eerlijk is eerlijk 😀 Als het echt mislukt, drie keer, is dat wel heel vervelend, zonde van je moeite! Dan is het ontdekken wat er misgaat en kun je daarop bijsturen, maar dan moet je daar wel op 1 of andere manier achterkomen 😀 Mij hebben boeken veel geholpen, Google en de facebookgroep ‘thuis brood bakken’ soms 🙂 xx

 6. Eva 6 jaren geleden

  Wordt de volgende stap dr. Mayr-bolletjes bakken? 🙂

  • Auteur
   sharon 6 jaren geleden

   Die moest ik even opzoeken, maar nee haha

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*