De belangrijkste tool om af te vallen (2)

Wanneer we het over gezond eten hebben, weet iedereen wel wat we zouden moeten doen. Meer groenten, voldoende fruit, volkoren, balans, niet teveel, geen suiker, etc.

Waarom is het dan zo moeilijk in ons leven aan te passen, blijvend? Waarom blijven we zoeken naar ‘wat werkt’ ook al weten we dat allang?

Een paar dagen geleden schreef ik over zelfliefde. Essentieel als je aanpassingen wilt maken in je levensstijl. Waarom? Omdat het je de enige juiste focus geeft. Het enige doel dat het allemaal de moeite waard wordt. Op een manier waar je iets mee kunt.

Vandaag deel ik een tweede.

Velen van ons eten volgens regels. Dit voor ontbijt want dat is goed, en het moet deze hoeveelheid zijn. Dit voor lunch en dit mag ik aan tussendoortjes en dit zeker niet. Er bestaan ideeën (regels) over koolhydraten, vetten, koekjes, suiker, gluten, brood, fruit, salades, etc.

Deze regels ontstaan door overtuigingen, gedachten over eten en wat jij gelooft wat waar is. Ze kunnen ontstaan op basis van gevolgde diëten. Ook al is het dieet lang voorbij, de regels kunnen blijven bestaan. En ook de schuldgevoelens wanneer je een regel overtreedt.

Waarom ik zo over die regels doorga?

Regels geven je vastigheid. Het is een combinatie waar je je alleen maar aan hoeft te houden, en dan komt alles goed. Die regels geven je beweegruimte. Binnen die regels is het fijn. Buiten de regels niet.

En waarom heb je die regels nodig?

Omdat je jezelf niet vertrouwd. Je hebt regels, omdat je zonder regels denkt dat je alles gaat eten wat los en vast zit, vooral het ongezonde.

Je vertrouwt jezelf niet. Het is niet veilig voor je. Je kunt niet wegblijven van ongezond eten.

Het jammere: het creëren van regels (diëten) lost dat niet voor je op. Je probeert je veiligheid te creëren door het opstellen van regels. Externe regels veranderen jou echter niet, je bent nog steeds dezelfde. Dus je zult over die regels heen gaan, waardoor je bevestigd krijgt dat je niet te vertrouwen bent, dat je het niet kunt, dat je niet van ongezonder eten af kunt blijven, dat je wéér fout zit.

Een fundamentele sleutel in gewichtsverlies en gezond eten, is jezelf leren vertrouwen. Leren dat je het wel kunt, leren dat je ok bent. Leren dat er niets aan de hand is als je een ‘eerdere regel’ overtreedt. Langzaam groeien en je vooruitgang zien. Zien wat je eigenlijk wel heel goed doet en zonder oordeel kijken naar eetgedrag waar je minder happy mee bent. Kijken welke informatie het je geeft over jezelf, en kijken wat je daarmee zou kunnen doen. Het is een omslag in denken. En wat je aandacht geeft, groeit. Gelukkig werkt dat ook de goede kant op!

Sleutel 1: groeien in (zelf)liefde

Sleutel 2: groeien in vertrouwen

Deze twee kunnen prachtig samen en zorgen ervoor dat je die eeuwige strijd tegen dat eten eindelijk mag stoppen. De laatste twee sleutels deel ik misschien later nog 🙂 Wil je samen met mij leren eten op intuïtie? Meld je dan vandaag nog aan en maak gebruik van de aanbieding! Klik hier voor info.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *