Intuïtief eten: Zo ga je om met emotie-eten

Intuïtief eten: Zo ga je om met emotie-eten
26 oktober 2022 sharon
In intuitief eten

Luister naar je gevoelens en zorg voor jezelf, zonder eten hiervoor te gebruiken. Er zijn veel manieren om voor jezelf te zorgen en jezelf troost te bieden. De grote uitdaging is dat jij manieren vindt die bij je passen. Door je bewust te worden wat er in je lichaam gebeurd en wat je prettig vindt, zul je andere manieren voor troost, afleiding, verzorgen en oplossen ontdekken.

Je leert dat voeding geen compensatie is voor je emoties

Wanneer je je meer bewust bent dat voeding als brandstof dient, leer je dat je eten niet nodig hebt als compensatiemiddel voor emoties.. Angst, eenzaamheid, verveling en boosheid zijn emoties die we allemaal ervaren gedurende ons leven. Iedereen heeft eigen triggers en iedereen heeft een eigen manier om gekalmeerd te worden. Eten is misschien verzachtend op korte termijn, het kan afleiden van de pijn en het kan zelfs verdoven. Maar eten lost een probleem niet op. Uiteindelijk zul je de bron van de emotie onder ogen mogen komen, daarin zit de oplossing.

We eten allemaal weleens om ons comfortabel te voelen

Goed om te weten: we eten allemaal wel eens om onszelf comfortabel te voelen of te troosten. Dit hoort bij ons als mens en maakt je geen mislukking. Het is onderdeel van normaal eten. Het doel van dit principe is om je uit te dagen om je vaardigheden uit te breiden zodat je steeds beter leert om om goed voor je lichaam, ziel en geest te zorgen.

Overdenking voor vandaag

Om je te helpen je emoties te herkennen, bedenk: Wat voel ik nu? Waar in je lichaam voel je de emotie? Wat heb je nu nodig, dat je helpt met dit gevoel? (het is ok om het niet te weten, oefening baart kunst)

Om makkelijk te beginnen met het herkennen van mijn lichaamssignalen. kun je de volgende oefening doen. Zet een alarm voor elke 4 uur en check in bij je lichaam. Begin makkelijk, bijvoorbeeld:
-Ben ik warm of koud
-Heb ik dorst
-Moet ik naar de wc
-Wil ik zitten of bewegen

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*