Intuïtief eten: zo kun jij je voldaan voelen na een maaltijd

Intuïtief eten: zo kun jij je voldaan voelen na een maaltijd
6 oktober 2022 sharon
In intuitief eten

Ontdek hoe jij je voldaan kunt voelen na een maaltijd. Eten gaat niet alleen over het oplossen van een hongergevoel. Eten heeft ook een emotionele kant, genieten van eten is een onderdeel van je verzadigingsgevoel. Maak van je maaltijden een moment waarin je jezelf leert kennen, door te luisteren naar jezelf en te genieten van de smaken in je mond.

Ontdek je eigen unieke smaak

We hebben allemaal een eigen, unieke smaak. Je smaak ontdekken en daarmee experimenteren is een mooie sleutel naar een voldaan en verzadigd gevoel.

De Fransen nemen de kwaliteit van voeding en voldoening tijdens het eten één van hun doelen om gezond te eten. Voor sommigen is eten zo ingewikkeld geworden met regels, dat we vergeten dat eten eigenlijk een mooie manier van genieten en voldoening is. Wanneer je eet waar je echt zin in hebt, zul je merken dat de voldoening die je daaruit verkrijgt, je helpt om je tevreden en verzadigd te voelen.

Leer waar jij je goed bij voelt, en bouw dat uit

Het eten van voedingsmiddelen waar je van geniet en die je goed doen voelen, zetten een fundament van vertrouwen. Niemand behalve jij kan weten hoe dit voelt. Dit is persoonlijk! Dit draait om connectie met jezelf en ontdekken hoe dit voor jou werkt en voelt.

Voorbeelden:
Havermout voor ontbijt heeft het imago dat dit een goed solide basis vormt voor de dag. Toch zijn er veel mensen die van een havermout ontbijt binnen korte tijd weer trek hebben.
Er zijn steeds meer groentegerechten, zonder vlees en granen. Echter er zijn mensen die binnen de kortste keren trek hebben en geen energie hebben om hun dagelijkse verplichtingen te voldoen. Hun lichaam heeft behoefte aan volwaardige koolhydraten en eiwitten om optimaal te kunnen functioneren.

Overdenking voor vandaag

Denk aan de laatste keer dat je je echt voldaan voelde na een maaltijd. Hoe voelde dat? Hoe zou het zijn om je voedingskeuzes te richten op voldoening, in plaats van eetregels? Hoe zou dat invloed hebben op de kwaliteit van je leven?

Vraag jezelf af voor de maaltijd: Wat wil ik echt eten? In welk voedingsmiddel heb ik echt ontzettend zin? Bedenk voor jezelf hoe dit eruit ziet in termen van: warm/koud eten, textuur, smaak, presentatie van het eten. En hoe wil je je voelen wanneer je klaar bent met eten?

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*