Kom je aan van intuïtief eten?

Kom je aan van intuïtief eten?
3 juli 2023 sharon
In intuitief eten

Intuïtief eten is een benadering van voeding die zich richt op het luisteren naar de signalen van ons lichaam om te bepalen wat, wanneer en hoeveel we eten. Het draait om het vertrouwen op onze natuurlijke honger- en verzadigingssignalen, in plaats van het volgen van (strikte) regels of restrictieve diëten.

Waarom intuïtief eten geen dieet is

Intuïtief eten is geen dieet, omdat het niet gebaseerd is op het idee van beperkingen of regels. Het draait niet om het tellen van calorieën of het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen. In plaats daarvan moedigt het aan om bewust te zijn van ons lichaam en te eten op basis van onze individuele behoeften en voorkeuren.

De voordelen van intuïtief eten

Intuïtief eten heeft verschillende voordelen voor onze fysieke en mentale gezondheid. Het kan ons helpen om een gezonde relatie met voeding op te bouwen, ons lichaamsgewicht beter te reguleren en ons emotionele welzijn te verbeteren. Het kan ook helpen om eetbuien en emotioneel eten te verminderen, en kan bijdragen aan een positiever zelfbeeld en een beter lichaamsbeeld.

Waarom je aan kunt komen met intuïtief eten

Hoewel intuïtief eten gericht is op het respecteren van onze lichaamssignalen, kan het soms leiden tot gewichtstoename. Dit komt doordat ons lichaam van nature een bepaald gewicht heeft dat het probeert te behouden, ook wel ons ‘setpoint’ genoemd. Wanneer we intuïtief eten, kan het zijn dat ons lichaam meer voedsel nodig heeft dan we gewend waren, wat kan resulteren in gewichtstoename.

Ook is het mogelijk dat je in het begin moet oefenen met eten op gevoel, waardoor je tijdelijk meer eet. Wanhoop niet, als je trouw blijft oefenen, dan wordt dit minder en zal je gewicht stabiliseren.

Hoe je kunt voorkomen dat je aankomt met intuïtief eten

Hoewel gewichtstoename mogelijk is bij intuïtief eten, betekent dit niet dat het onvermijdelijk is of dat je er geen controle over hebt. Er zijn een paar dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je gewichtstoename beheersbaar blijft:

  1. Luister naar je lichaam: Blijf bewust van je honger- en verzadigingssignalen. Eet als je honger hebt en stop als je vol zit. Dit helpt je om een evenwicht te vinden tussen voeden en overeten. Blijven oefenen is de sleutel hier!
  2. Kies voldoende voedzame voedingsmiddelen & eet genoeg: Richt je op het eten van voedzame en evenwichtige maaltijden die je lichaam van de nodige voedingsstoffen voorzien. Dit kan je helpen om je lichaam te voeden zonder dat je te veel calorieën binnenkrijgt.
  3. Blijf actief: Regelmatige lichaamsbeweging kan je helpen om je energiebalans te behouden. Kies activiteiten die je leuk vindt en die je energie geven.
  4. Zorg voor emotionele welzijn: Intuïtief eten houdt ook in dat je aandacht besteedt aan je emotionele behoeften. Zoek gezonde manieren om met stress en emoties om te gaan, zoals praten met vrienden, ontspanningsoefeningen of hobby’s die je vreugde brengen.

Dus, kan ik aankomen?

Hoewel gewichtstoename mogelijk is, is het belangrijk om te beseffen dat gezondheid veel meer omvat dan alleen gewicht. Investeren in intuïtief eten is de moeite waard omdat het helpt bij het opbouwen van een gezonde relatie met voedsel, het verminderen van eetbuien en emotioneel eten, en het verbeteren van het algemeen welzijn, zelfbeeld en lichaamsbeeld. Het draait om het voeden van ons lichaam met voedzame voeding en het creëren van een gebalanceerde levensstijl die ons in staat stelt om ons beste zelf te zijn, ongeacht het getal op de weegschaal.

Trouwens, het is mogelijk om aan te komen, maar je met intuïtief eten ook afvallen! 🙂

Beginnen met een kickstart?

Eet vol zelfvertrouwen chocolade eten in je favo jeans & neem voorgoed afscheid van diëten. Mijn boek Voed Jezelf Zo geeft handvatten, zodat je voorgoed afscheid neemt van diëten, overeten en extra kilo’s.

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*