Je kinderen leren smeren (met een broodmes en een lepel)

Je kinderen leren smeren (met een broodmes en een lepel)
31 augustus 2018 sharon
In koken met kinderen

Kleine koks zijn mijn kooklessen voor mijn kinderen. Ik deel ze, zodat andere ouders er gebruik van kunnen maken om dat ook in de keuken te doen met hun kinderen 🙂

Klik hier als je graag alle tips wilt bekijken voor koken en bakken met kinderen, op de pagina van VoedZo Kleine Koks.

Smeren is één van de eerste vaardigheden die je je kind kan leren, en die je meteen op regelmatige basis kunt oefenen. Kinderen smeren graag hun eigen broodjes. In deze les ontvangen ze van jou alle tips en trucs op het gebied van smeren, zodat ze binnen de kortste keren hun eigen broodjes kunnen smeren.

Deze les kan voor elke leeftijd, zodra ze het snappen.

Leg klaar:

  • 1 boterham op een bord of placemat
  • zachte roomboter op kamertemperatuur
  • 1 normaal mes

Stap 1: Handen wassen en hygiëne check. Zorg dat je kinderen nog niet aan de slag kunnen, maar eerst even mogen luisteren naar wat je te zeggen hebt 😉

Stap 2: Demonstreer hoe je een mes vasthoudt. Laat zien dat het mes karteltjes heeft om mee te snijden, en dat de bovenkant recht is. Vertel dat de karteltjes aan de onderkant mogen, zodat je daar mee kunt snijden en smeren.

Stap 3: Neem een tipje boter met een puntje van je mes. Vertel dat je een puntje neemt, zodat je makkelijk kunt beginnen met smeren.

Stap 4: Verdeel de boter over je brood. Laat zien dat de boter van korstje tot korstje mag komen. Laat zien hoe je je bord kunt draaien om alle hoekjes te bereiken. Laat zien hoe je smeert terwijl je je mes recht houdt. Kinderen zijn geneigd hun mes plat op het brood te leggen en dan het boter te plamuren op het brood. Laat zien dat plat smeren niet zo goed werkt, en dat je mes rechtop houden wél werkt. Maak het interactief. Laat zien wat een normale hoeveelheid boter is en laat de kinderen meedenken of er nog meer bij kan of dat het genoeg is.

Stap 6: Geef de kinderen de boterham op bord of placemat en het mes. Laat het ze nu zelf proberen. Stuur bij waar nodig. Als je kind het niet snapt, leg dan je hand op de hand van je kind en beweeg het mes zoals je het hebt laten zien. Zo krijgen ze meer gevoel voor de beweging.

Banaan met pindakaas

  • 1 banaan, in plakken of gehalveerd in de lengte
  • beetje pindakaas

Smeer de pindakaas op de stukjes banaan. Gebruik het puntje van je mes.

Pita pizza

Deze pita broodjes smeer je met een lepel. Dit is een leuke variant op het smeren met een mes, zodat de kinderen steeds meer bekend raken met verschillende manieren van smeren, ondergronden en texturen.

  • 200 ml passata
  • 1 tl Italiaanse kruiden
  • 6 pitabroodjes
  • beleg naar wens

Verwarm de oven voor op 220 graden. Meng de passata met de Italiaanse kruiden. Smeer met een lepel (!) de tomatensaus over de pitabroodjes. Beleg met het door jou gekozen beleg. Leg de pita pizza’s 8 minuten in de oven. Laat ze afkoelen en snijd ze in stukken.

Meer leuke smeertips: smeren kan veel geoefend worden bij het broodje smeren. Boter, jam, pindakaas, smeerworst. Als jij iets smeerbaars op brood doet wat zij niet eten, laat het ze dan eens proberen. Zo leren ze steeds meer verschillende texturen smeren, en meestal vinden ze dat nog interessant ook.

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*