Waarom eetgewoonten aanpassen (‘s avonds lekker snacken enzo) best lastig kan zijn

Weet je wat soms het nadeel is aan geschreven communicatie? Dat je niet alles kunt overbrengen zoals je het wilt, of bedoelt. Ik gebruik graag smileys om dit te ondersteunen, zodat ik toch mijn ‘toon’ erbij kan overdragen. Nu is er een zeer belangrijk onderwerp waarbij ik dat niet kan doen. Mijn naam! Dus, fun fact: mijn naam spreek je uit op z’n Engels. Ja, echt. Misschien krijg je al jaren mijn nieuwsbrieven en komt dit echt als bliksem bij heldere hemel – en zul je de komende jaren je hersenen moeten herprogrammeren om de volgende keer Sjerrun te lezen, en niet Sjarron. Gelukkig zijn we flexibel en kun je je hersenen echt opnieuw trainen – en zo nieuwe dingen aanleren.

Op zoek naar vrijheid op gebied van eten, diëten en afvallen? Doe de gratis VoedZo Challenge!

Zo is dat ook met gedrag. Ook al doe je al jaren en jaren iets op een bepaalde manier, je kunt leren om het anders te doen en dat je nieuwe ‘normaal’ te maken. Makkelijk is het niet.

We hebben gewoonten die we via een vaste manier doen, en dat is ons aangeleerd of dat hebben we zelf gedaan. Gewoonten zijn heel makkelijk, omdat ze ervoor zorgen dat je er niet over hoeft na te denken. Denk bijvoorbeeld aan een route naar school of werk of naar huis. De eerste keer dat ik mijn kinderen naar de basisschool bracht (toen we net verhuisd waren) koos ik steeds verschillende routes. Elke route had handige dingen en minder handige dingen. Zoiets kost moeite en energie (hoe simpel ook) en na een aantal keer had ik mijn favoriete route en die neem ik nu elke keer, zonder erover na te denken. Het kost me geen energie meer.

Als ik mijn route wil veranderen, kan ik nu al voorspellen dat ik nog een aantal keer gedachteloos de verkeerde kant op zal lopen. Ik zal erbij na moeten denken en bewust een nieuwe route moeten nemen.

Ik schrijf dit terwijl ik ben neergeploft bij mijn favoriete koffie/werkplek. Eerst zat ik ergens anders, maar inmiddels heb ik mijn favoriete plek gevonden waar ik wil zitten. Zodra ik binnenkom, kijk ik of ‘mijn’ plek nog vrij is. Ik loop er automatisch naartoe en kan direct aan het werk. Het is een gewoonte.

Op dezelfde manier kun je gewend zijn ‘s avonds 2 keer op te scheppen. Of je kunt de gewoonte te hebben steeds ‘s avonds (op een moment van ontspanning/ontlading) langs je kast te lopen en de chocolade en chips eruit te halen. Dit hoeft niet per se omdat je verslaafd bent, omdat je je emoties weg eet of omdat je honger hebt (het kan wel overigens). Het kan gewoon een gewoonte zijn. En toevallig zijn chips en chocolade erg lekker, wat de gewoonte extra lastig maakt af te leren. Maar uiteindelijk is het voor velen van ons ook weer niet meer dan dat.

En net zoals bij andere gewoonten, kun je leren om dit niet meer te doen, of om het alleen soms te doen, maar niet als gewoonte. Je zult een aantal (of vele) keren toch terugvallen in je oude gedrag, en je zult een tijdlang zeer bewust de keuze moeten maken om een andere gewoonte te bouwen. Als je dit lang genoeg doet, en niet opgeeft, dan ga je stap voor stap naar je volgende gewoonte.

Mensen zeggen weleens dat het 21 dagen duurt om iets nieuws aan te leren. Dat is misschien zo, je kunt in 21 dagen heel veel leren. Maar, dat betekent niet dat je er na 21 dagen bent. We weten allemaal dat oude gewoonten op de loer liggen en zodra jij één seconde niet oplet, sluipt het er weer in.

Op zoek naar vrijheid op gebied van eten, diëten en afvallen? Doe de gratis VoedZo Challenge!

Dat is het mooie van gewoonten. Ze maken je leven makkelijk en ze zorgen ervoor dat je niet zoveel hoeft na te denken. Ze zorgen ervoor dat je minder stress hebt. Ze zijn dus ook heel hardnekkig, met een doel.

Dit is alleen iets lastiger, wanneer je je gewoonten wilt veranderen. Zeker op een gebied zo mooi als eten. We hebben eten nodig, we doen het elke dag. Het is oneindig voorradig hier in Nederland en oh joh, wat is het lekker.

Wanneer je gewoonten wilt veranderen, is dat een bewuste keuze, voor veel langer dan 21 dagen. En elke dag wordt het een beetje makkelijker. Na 21 dagen ben je over je grootste berg heen. Maar toch zal het nog maanden, soms zelfs jaren, een bewuste keuze moeten zijn. Met vallen en opstaan, en weigeren op te geven, kom je er echt.

Op zoek naar vrijheid op gebied van eten, diëten en afvallen? Doe de gratis VoedZo Challenge!

Tags in het bericht
, , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *