Zo kun je jezelf leren ‘s avonds niet te snacken

Zo kun je jezelf leren ‘s avonds niet te snacken. Of nou ja. Niet snacken is ook zo extreem. Beter gezegd: vandaag ga ik je vertellen hoe je kunt leren te snacken wanneer jij het wilt, en niet snacken wanneer je het niet wilt, in balans, niet teveel, op een gezonde manier.

Ik zelf snack het liefst alleen op zaterdagavond ‘s avonds. Mijn gewoonte was echter jarenlang om langs de kasten te gaan, te snaaien, op zoek naar eten, en dan vaak meer eten dan ik wilde, plande en hoopte. Ik had het niet in de hand. Dat gaat nu prima, maar als iets heel lang een gewoonte is, kan het soms een klein beetje bijsturing nodig hebben. Op drukke dagen, drukke weken, slapeloze weken, etc. Dat is niet vreemd, dat is onderdeel van nieuwe gewoonten aanleren.

Lees hier mijn blog over het aanleren van nieuwe gewoonten, wat niet het volgende dieet op maandag is, maar meer zoals leren lezen.

Deze week had ik een bijsturing voor mijn slanke keuzes zoals ik ze graag wil – en ik laat je vandaag zien hoe ik mijn Slank Journal daarvoor gebruikt heb. In Slank Journal werk je elke week aan één punt. Dat is te overzien, het is effectief, het werkt.

Dit was die van mij (klik hier).

Als je gewend bent altijd wat te snacken ‘s avonds, dan is deze weekfocus merkbaar een uitdaging. Ik merkte dat ik direct na het avondeten al zin had in zoet. Wanneer de kinderen op bed liggen en ik op de bank plof, heb ik nog steeds zin in zoet.

Ik vul de dagelijkse Slank Journal vragen in en sluit daarmee de ‘eetdag’ af. Omdat ik er op dat moment bewust mee bezig ben, én omdat ik deze week alleen maar hoef te oefenen ‘s avonds niet te snacken, weet ik dat het kan. Ook al heb ik zin in zoet – ik weet dat minder snacken ‘s avonds mijn slanke levensstijl ondersteunt. Het enige wat ik deze week hoef te doen om slank te leren leven, is oefenen ‘s avonds niet te snacken.

Dan klinkt het opeens zo simpel, dat het me elke avond lukt.

En op dag 3 merk ik dat ik geen spontane zin in zoet meer heb na de maaltijd. Ook wanneer ik op de bank plof, is het weg.

Oefenen om niet te snacken, maakt het meer ‘normaal’. Waar het eerst normaal is om altijd iets te pakken (ook al is het klein), is het nu weer normaal om soms niets te nemen. En op een gegeven moment is het normaal om niets te nemen.

Op dag 4 schrijf ik netjes in mijn Slank Journal de laatste vragen op, loop ik naar de keuken en zag ik paaseitjes liggen. Onbewust pak ik er eentje, schakel terug naar bewustzijn, besef dat ik dat niet van plan was, en leg het terug.

Een focus hebben helpt, het is klein en behapbaar. Het geeft je een gevoel dat je het kunt, dat je aan het oefenen bent.

Het helpt om gewoonten die op automatische piloot gaan, even worden omgebogen.

Sommigen heb je zo door. Anderen duren iets langer. Sommigen gaan direct prima. Anderen hebben af en toe weer bijsturing nodig. Zoals deze bij mij.

Dat is ok. Het is onderdeel van het proces.

En, het is de manier om slank te worden, slank te blijven, zonder dat je op dieet bent. En dat is een heel fijn, vrij gevoel 🙂

Wil je dat ook proberen? Bestel hier je Slank Journal!

Let op! Hulp nodig bij je weekfocussen in je Slank Journal? Wil je Slank Journal een keer professioneel doorlopen met goede, stevige handvatten? Ons online programma gaat maandag 19 februari weer van start!! Schrijf je nu in. 

Vanavond ga ik weer een nieuwe weekfocus voor mezelf bedenken 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *