Even niet ok zijn

Even niet ok zijn
10 april 2020 sharon

Het zijn roerige tijden en sommigen van ons hebben het zwaar, sommigen maken zich zorgen, hebben verdriet, en sommigen van ons (hoezeer we ook proberen ok te zijn) zijn nu even niet ok. En weet je, het is ok om even niet ok te zijn.

Ik postte deze week een persoonlijke update en hier gaat het best prima. We vermaken ons best, we houden ons aan de regels en wanneer we naar frisse lucht snakken doen we dat volgens de regels. De zon schijnt en dat helpt alles voor mij. Natuurlijk had ik me deze zwangerschap anders voorgesteld en is het leven als zwangere zzp’er zonder coronacrisis ook zekerder dan nu. En heeft mijn avontuurlijke ‘ik wil buiten zijn, op avontuur’ andere behoeften dan nu even kan. Ondanks dat gaat het goed.

De afgelopen jaren zijn niet altijd makkelijk geweest voor ons, voor mij. Er zijn een heleboel momenten geweest dat ik even niet ok was. Dat het even niet lukte, dat ik overal mee wilde stoppen, dat ik het niet zag zitten. Dat ik eventjes niet genoot van mijn leven, dat ik niet blij en tevreden was, maar vooral baalde, gefrustreerd was en het voelde alsof ik tegen een berg aan het duwen was die niet bewoog en nooit zal bewegen.

Om die reden wil ik vandaag gewoon zeggen: het is ok om niet ok te zijn. Tijden zoals een coronacrisis kunnen omstandigheden zijn waar je niet blij mee bent, wat je niet wil, wat je frustreert, verdrietig maakt of wanhopig. Het kan voelen of je midden in een storm terecht bent gekomen en een storm is niet comfortabel!

Misschien lijkt het dat de meesten om je heen het allemaal lekker prima vinden en er helemaal het beste van maken enzo. Misschien voelt het of eigenlijk iedereen best ok is en jij niet. Herinner jezelf: het is ok om niet ok te zijn. Het is geen zwakte, en er zijn meer mensen die niet ok zijn.

Het is ok om dat hele thuisonderwijs even niet te zien zitten. Het is ok om ontzettend te balen van het binnen zitten. Het is ok om bang te mogen zijn, om verdriet te hebben. Het is ok om het verschrikkelijk te vinden om thuis te moeten werken. Het is ok om ontzettend down te zijn vanwege het gebrek aan sociaal contact. Het is ok om te balen dat je nu juist zo hard moet werken dat je even niet meer weet hoe je het allemaal rondbreit.

Het is ok om niet ok te zijn.

Toegeven dat je niet ok bent, helpt je wellicht om daar rust in te hebben (erkennen in plaats van vechten de ballen hoog te houden). Wellicht komt er ruimte voor een beetje meer genade voor jezelf, voor het proces nu en de tijd nu. Ook dit gaat voorbij.

Wellicht kunnen mensen die wél ok zijn, je ergens mee helpen. Mensen doen het graag. Voel je niet bezwaard te laten weten dat je niet ok bent. We hebben elkaar altijd al nodig, in deze tijden meer dan anders.

Mocht je er iets aan hebben: mijn goede vriendin, psycholoog en co-auteur van het boek Intuïtief Eten Henrike Weerstand heeft veel praktijkervaring met het begeleiden van mensen om niet meer te piekeren, ofwel, die malende gedachten die maar door je hoofd gaan en niet te stoppen zijn. Die gedachten die maar doorgaan, het voelt buiten je controle. Deze malende gedachten helpen je niet, ook niet in deze tijd.

Henrike heeft een 14 daagse online training uiteen gezet om je te begeleiden door dit proces, om met nieuwe ervaringen en handvatten nieuwe reacties op je problemen en omstandigheden te kunnen hebben (zonder te piekeren).

Klik hier voor de info, ik mag VoedZo lezers een korting geven!

Veel liefs, doe wat je doet, wees lief voor jezelf <3

Image by Comfreak from Pixabay

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*