
Als je bewust met suiker wil omgaan, suikervrij wilt leven of suiker wilt minderen in je voedingspatroon, dan is het nuttig om het verschil te begrijpen tussen sap en een stuk fruit.
Fruit is voedzaam. Er zit suiker in, maar ook veel andere voedingsstoffen en vezels.
Bij sap ligt dat net anders.
Ik laat je dit zien met een voorbeeld.
Ik heb jarenlang een juicer gehad, waar ik sapjes mee maakte. Met een juicer pers je de sap uit de vruchten.
Dus eigenlijk drink je de suiker en het water, maar de vezels en een gedeelte van de voedingsstoffen blijven achter in de juicer.
Op deze manier maak je eigenlijk in je eigen keuken een suikerbommetje, waarbij ik toen echt overtuigd was dat het gezond was.
Wanneer ik een appel eet, neem ik er meestal één.
Ik heb daarna niet zin in nog eentje.
Als ik appelsap maak, met een juicer, heb ik ongeveer 4 appels nodig voor een klein glas.
Een appel eet ik in enkele minuten. Een glas sap kan ik zo achterover gooien.
Dat is het verschil tussen een appel en appelsap.
Door sap te drinken krijg je veel minder voedzame stoffen binnen en veel meer suiker.
Daarom kun je wanneer je suiker wilt minderen, in het algemeen beter je fruit gewoon lekker eten.
En af en toe, als de situatie zich voordraagt, extra genieten van een sapje.