Waar je rekening mee wilt houden wanneer je zuivelvrij eet

Waar je rekening mee wilt houden wanneer je zuivelvrij eet
28 februari 2018 sharon
In gezond eten

Ik heb jaren zuivelvrij gegeten en doe dat nu niet meer. Ik dacht toen dat het me gezondheidsvoordelen zou opleveren, dat bleek niet zo te zijn, dus dan is het verder ook niet nodig. Ik eet en drink nu dus zuivel en ik houd ervan. Nu zijn er mensen met een lactose-intolerantie en die hebben niet de vrije keuze die ik wel heb. Ook zijn er kinderen met koemelkallergie (en borstvoedende moeders die daar aan mee moeten doen) die geen koemelk mogen.

Van mijn zuivelvrije jaren weet ik dat ‘gewoon het zuivel weglaten’ heus wel kan, en mensen denken ook vaak dat je gewoon melk van vervangen met rijst/kokos/haver/sojamelk en dan komt het allemaal wel goed.

Nu kun je zeker zuivelvrij eten, gezond zijn en al je voedingsstoffen binnenkrijgen. Echt wel.

Maar ‘gewoon ff die melk weglaten’ is het ook weer niet. Wanneer je zuivelvrij eet, loont het om ook eens stil te staan of je je voedingsstoffen wel binnenkrijgt. Zodat je ook op lange termijn gezond blijft en geen tekorten ontstaan.

Namelijk, de voedingsstoffen in melk zitten niet in die melkvervangers. Maar wel weer in sommigen, waar ze aan toegevoegd worden (denk aan calcium). En als je ze zelf maakt, dus weer niet. En is het wel voldoende?

Je ziet van die plaatjes met hoeveel calcium er wel niet in groenten, fruit, peulvruchten, etc zitten. Echter, een glas melk is makkelijk gedronken, en hoeveel groene blaadjes moet je daar dan voor eten? Is dat iets haalbaars? Dit zijn dingen die je je best mag afvragen wanneer je zuivelvrij eet. En dat is dan één voedingstof, maar er spelen meer voedingsstoffen mee.

Bij kinderen, die in de groei zijn, is dit onderwerp extra belangrijk.

Ik bespreek deze onderwerpen weleens met mijn vriendin en voedingsdeskundige Janneke van TPPR (voedingsadvies op maat). Zij begeleidt zeer regelmatig mensen die een voedingsmiddel niet kunnen/mogen eten, en ze helpt met vervangingen en houdt daarbij rekening dat je zonder dat voedingsmiddel nog steeds al je voedingsstoffen binnenkrijgt.

Dat is maatwerk en dat is belangrijk.

Ik stelde haar twee vragen.

Wat de meest gemaakte fout is op gebied van zuivelvrij eten? En heb je een beste tip?

Voor een gezond en vitaal leven is het belangrijk dat je gevarieerd eet. Dit om alle juiste voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen binnen te krijgen. Laat je een productgroep weg, in dit geval de zuivel, dan zal je hiervoor een gelijkwaardige vervanger moeten gebruiken.

De belangrijkste voedingsstoffen in zuivel zijn vitamine B2, B12, fosfor en calcium. Op het moment dat je besluit om zuivelvrij te gaan eten om welke reden dan ook, is het enorm belangrijk dat je kijkt hoeveel van welke voedingsstoffen je nodig hebt per dag. Zo helpen bijvoorbeeld vitamine B2 en B12 vermoeidheid te verminderen en het zenuwstelsel gezond te houden. Vitamine B12 komt alleen voor in dierlijke producten. Een tekort ligt dan snel op de loer als je dierlijke producten weglaat uit je menu.

‘Gelukkig’ is er dan altijd de mogelijkheid om de juiste stoffen door middel van een vitamine supplement tot je te nemen. Echter vind ik dat dat nooit het uitgangspunt moet zijn. Ik zie dan ook als grootste fout in mijn praktijk dat mensen denken dat een vitaminepil dé vervanger is voor het product wat je weglaat uit je dagelijkse menu. Suppletie is altijd een aanvulling en geen vervanger.

Laat je zuivel weg? Mijn tip: Weet wat je eet en breng voor jezelf in kaart waar er tekorten zouden kunnen ontstaan in je dagelijkse menu. Vaak is de oplossing gemakkelijk te vinden in de supermarkt.

En persoonlijk vind ik (Sharon) een goede tip om je voedingspatroon echt even een keer door te spreken 🙂 Kleine moeite om tekorten te voorkomen! (bij Janneke wordt het misschien wel vergoed door je verzekering?) (en nee, niet gesponsord, ik vind Janneke gewoon leuk en gepassioneerd en goed in wat ze doet 🙂 ) Bel haar dus vooral een keertje als je twijfelt over je eigen voedingspatroon. Hier vind je alle info.

Fijne dag!

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*