Nee, je mag geen snoep, daar word je dik van (en wat je beter wél kunt zeggen)

Nee, je mag geen snoep, daar word je dik van (en wat je beter wél kunt zeggen)
20 juni 2018 sharon
In eetopvoeding

‘Mama, mag ik nog een snoepje?’

‘Nee.’

‘Waarooooooooooooom?’

Tja. En wat zeg je dan?

Het is mijn hart als moeder om mijn kinderen een gezonde eetopvoeding mee te geven. Dat betekent niet dat ik snoepjes verbied. Als ik het verbied, leren ze er niet mee omgaan. En ik wil ze dat graag leren, als onderdeel van de eetopvoeding. En dat kan niet beter dan wanneer ze nog klein zijn en vinden dat alles wat mama zegt wel waar zal zijn.

Zodat, wanneer ze groter worden, ze het al zo vaak gehoord hebben, dat het onderdeel is van hun ‘normaal’. Natuurlijk heb je geen garantie dat je kind op de middelbare school geen 3 croissants, een zak chips en Red Bull uit de supermarkt haalt in de pauze. Maar je kunt ze wel een goede normaal aanleren en meegeven.

Het is gebleken dat een focus op gewicht geen goede aanpak is wanneer je het hebt over praten over voeding. Wanneer je dus met dit soort vragen een antwoord geeft rondom gewicht, dan geef je je kinderen een focus op gewicht, alsof dat normaal zou zijn. Een focus op gewicht kan leiden tot gewichtsproblemen. Tenslotte geef je indirect ook mee dat ’te dik zijn’ slecht is.

Door op deze manier over gewicht te praten, geef je je kinderen van vroeg af aan een dieetmindset mee. ‘Ik mag dit niet eten want dan word ik dik.’ Dat is waar nu veel volwassenen ook mee rondlopen, en helaas is het geen bevrijdende gedachte. Het nodigt juist uit om jezelf lelijk te vinden, obsessief met gewicht bezig te zijn, obsessief met eten bezig te zijn, je eetpatroon laten afhangen van allerlei geschreven of ongeschreven regels.

Let op: ik zeg ‘het nodigt uit’. Het is geen feit, maar toch zullen vele volwassenen dit helaas herkennen.

Een focus op gewicht en op dieet gaan heeft helaas weinig goede vrucht. Als dat zo zou zijn, zouden niet zoveel mensen worstelen met hun gewicht en voedingspatroon. Maar de waarheid laat anders zien.

Dit wil ik niet meegeven aan mijn kinderen.

Het is namelijk ook gebleken dat een focus op gezondheid dit effect niet heeft.

Focus je dus op gezond eten, en leer je kind gezond eten.

Praat niet over gewicht. Praat niet over je dikke of dunne karakteristieken van je eigen lichaam of dat van anderen. Niet als grap, niet veroordelend, gewoon niet.

Dus.

‘Mama, mag ik nog een snoepje?’

‘Nee.’

‘Waarooooooooooooom?’

‘Omdat het lekker is om een snoepje te eten, maar het is niet zo gezond voor ons lichaam. Een snoepje is ok, maar we willen ook gezond groeien. Dus we laten het bij eentje, en morgen is er weer een dag’.

Uiteraard, naarmate je kinderen het concept beter begrijpen, hoef je niet zo’n lang antwoord te geven. Als het de eerste keer is dat ze het horen, hebben ze misschien nog een langer antwoord nodig. Ik zal de komende weken aandacht besteden hoe je kunt communiceren over gezonde voeding, hoe je het op een manier kunt uitleggen dat ze het begrijpen en dat ze er profijt van hebben, zonder dat dit een negatief effect heeft op een slechte relatie met eten.

Comments (2)

  1. Anita 7 jaar geleden

    Zo heb ik het ook uitgelegd ?. Werkt hier prima. Oudste zegt het al zelf. Af en toe iets anders eten (snoepje / ijsje bij oma / op school traktatie etc) mag best maar niet elke dag want het is niet zo gezond. Zo krijgen ze al best wat ongezonds binnen dus thuis best ‘streng’ (of normaal ?).

    En soms krijgen ze snoep en zijn ze heel blij. Maar nemen er 1 en de rest beland in de kast maar ik hoor ze er dan niet meer over.

    • Auteur
      sharon 7 jaar geleden

      Yes! Leuk om te lezen 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*