Gezonder eten? Wat ga je toevoegen?

Lange tijd dacht ik dat gezonder eten betekent dat je dingen moet schrappen. Toen ik aan het diëten was, was ik eten aan het schrappen. Als tiener dacht ik dat ik wel kort zo min mogelijk kon eten, zodat ik daarna weer op mijn perfecte gewicht normaal kon eten. Je begrijpt dat ik dat toen nooit gehaald heb.

Schrappen, schrappen, schrappen

Maar diëten is voor mij altijd ‘schrappen’ geweest. Toen ik ‘gezond’ ging eten, ging ik ook schrappen. Ik schrapte de geraffineerde suikers, en ik heb ook geprobeerd zuivel, tarwe, gluten, evil e-nummers, brood, gekookte groenten. Het grappige is dat ik (vitamine)pillen en poeders ging toevoegen. Wat dus eigenlijk geen echt eten is.

Schrappen of toevoegen?

Het gekke is, dat gezond eten eigenlijk helemaal niet gaat om schrappen. Gezond eten gaat om toevoegen. Wat ga je toevoegen? Dat is een heel andere mindset en leidt tot heel andere patronen dan schrappen. Ook in je hoofd. Ga je twee glazen water toevoegen? Ga je extra groenten toevoegen bij je maaltijden? Ga je een salade in de week toevoegen als lunch? Ga je volkoren producten toevoegen? Wat voeg je toe?

Het werkt beter om jezelf te leren 2 glazen water per dag te drinken, dan jezelf te verplichten 2 liter te drinken en de regel te hanteren dat je niks anders mag drinken. Dat is een opgave en kan lastig zijn. 2 glazen water drinken is niet echt lastig. En de week (of 2) erna kun je het misschien verhogen naar 4 glazen. Je zult vanzelf minder andere dingen drinken, er past maar zoveel vocht in je.

Op zoek naar vrijheid op gebied van eten, diëten en afvallen? Doe de gratis VoedZo challenge!

Je voedt jezelf met wat je wel eet

Ik heb het al 100 keer geschreven en ik schrijf het nog eens. Je voedt je lichaam niet met wat je niet eet (schrapt), maar je voedt je lichaam met wat je wel eet. Als je gezonder wilt eten, zul je dus meer ‘gezond’ moeten toevoegen.

Een rijtje gezond om toe te voegen

 • extra groenten (bijv. bij je lunch, tussendoor, een vegetarische maaltijd, etc)
 • water
 • onbewerkte zuivelproducten (melk, yoghurt, roomboter)
 • 1-2 keer in de week vis
 • 1 handje onbewerkte noten
 • fruit
 • volkoren producten
 • etc

Op zoek naar vrijheid op gebied van eten, diëten en afvallen? Doe de gratis VoedZo challenge!

Kun je dat zomaar toevoegen?

Je maag is maar zo groot en je hebt maar zoveel plek om het op te vullen. Door gezonde dingen toe te voegen, zullen dus je ‘minder ongezonde’ dingen gaan verminderen, want het past niet allebei. Zo helpt elke gezonde keuze bij een gezonder eetpatroon.

Tags from the story
, ,
Join the Conversation

5 Comments

 1. says: kyra

  Helaas…. Mijn maag is heel rekbaar… dus naast al het gezonde, past nog veel meer (ongezond). Mijn knopje is stuk om aan te geven dat ik moet stoppen….

  1. says: sharon

   Heb je dan altijd honger? Of is het gevoel van ‘vol’ er niet snel? Ik bedoel hier de psychologische mindset om gezonde dingen toe te voegen ipv te focussen om van alles te schrappen (waardoor je het juist gaat craven) of te verbieden. Leren hoeveel je kunt eten en voor goede, gezonde porties kunt kiezen en stoppen met eten op de goede momenten is ook een mooi onderwerp, klinkt alsof dat voor jou best een uitdaging is!

   1. says: Wim-Rien

    Ik herken Kyra haar reactie wel. Voor mij zelf geldt dat zolang er eten is eet ik. Maakt niet uit of het gezond is of niet. Ik eet. Een heel brood, voor lunch, is geen probleem. 3,4,5 keer opscheppen no problemo. Ik moet er echt om denken eetbare porties te pakken en dan stoppen. Ik weet niet hoe ik deze mindset kan veranderen.

 2. says: rachel

  Ik zie het ook als een kwestie van vervangen, dus bepaalde voeding vervangen door een beter alternatief. Het is zeker raadzaam (zoals je vertelt met het water) dit in stapjes te doen. Voor sommige is het teveel om alles in een keer om te gooien. Vervang eerst je ontbijtgranen door suikervrije muesli, een tijdje later je fluffy brood door volkoren of desembrood en doe weer wat later meer groente bij je maaltijden. Zo doe je het stap voor stap en wen je eraan in plaats van dat het een opgave wordt.

Leave a comment
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *