Intuïtief eten: Zo reken je af met dieetgedachten

Intuïtief eten: Zo reken je af met dieetgedachten
18 september 2022 sharon
In intuitief eten

Het eerste uitgangspunt van Intuïtief eten is: Check je denkwijze over je eten, je lichaam en je gewicht. Vanuit welke overtuigingen, normen en waarden kies jij je voedingspatroon en beslis je wat je wel en niet eet?

Voeding is meestal goed of fout, gezond en ongezond

De huidige voedingscultuur neigt naar het plaatsen van voeding in de categorie goed en fout. Er heerst een focus op uiterlijk en hoe het lichaam eruit ziet, en ook daar zie je de neiging om te denken in goed en fout, of mooi en lelijk. Al jaren horen we wat goed voor ons is en wat niet. We leren wat voor lichaam en bijbehorend gewicht gewenst is en populair.

Vanaf het moment dat je opgroeit tot nu toe wordt onze denkwijze over eten en ons lichaam beïnvloed door allerlei factoren. Op basis van eigen ervaring, opvoeding, cultuur, nieuwsberichten en het volgen van diëten of een bepaalde levensstijl vormen wij onze eigen leefregels en overtuigingen over wat goed en fout is; onze normen en waarden.

Diëten is je eetpatroon veranderen, intuïtief eten is het veranderen van visie

Diëten maakt dat je aandacht volledig uitgaat naar gewicht, hongergevoel, je lijf en eten. Omdat je dit niet wilt, interpreteer je eten en je lichaamssignalen als ongewenst en als de vijand. Tegelijk heb je voedsel nodig om te kunnen leven.
Diëten is vaak je eetpatroon veranderen, zonder je denken te veranderen. Hierdoor neemt je kans op een succesvol resultaat op de lange termijn af.

Intuïtief eten gaat daarom niet alleen over eten, het draait om het veranderen van visie. Daarmee heeft het een impact op je hele leven. Intuïtief eten leert je opnieuw verbinding te maken met jezelf. Begrijp ons niet verkeerd, het gaat óók over eten, maar het is zoveel meer. Het helpt ons naar onze signalen te luisteren. Het draait allemaal om het bewustzijn van onze binnenwereld, waarbij we onze zintuigen gebruiken om te ervaren welke interne lichamelijke signalen we ontvangen en wat we daarmee kunnen doen.. Door zo in contact te komen met je lijf, kun je jezelf de zorg geven die je nodig hebt.

Intuïtief eten: welke gedachten en overtuigingen heb jij over eten en jezelf?

Intuïtief eten richt zich op het uitdagen van gedachten en overtuigingen rond je voedingspatroon, het richt zich op sensaties, zoals honger, verzadiging en ongemak. Het richt zich ook op hoe we ons voelen. Het helpt ons met respect voor onszelf af te stemmen op onze eigen kennis en inzicht.

Pas nu al deze wijsheid toe op je LEVEN. Dit proces gaat niet alleen over eten, maar ook over:
• Mindfulness van gedachten en overtuigingen
• Respect hebben voor je behoeften
• Emoties begrijpen
• Het omgaan met emoties
• Kritisch denken
• Zelfzorg
• Zelfvertrouwen
• Kracht ervaren
• Positief veranderen
• Zelfcompassie
• Voelen, ervaren en herstellen.

Waar je nu bent is je startpunt. Het verleden heeft je hier gebracht. Hier nodigen we je uit om te experimenteren met de principes van Intuïtief Eten.

Onthoud: je reis als Intuïtieve Eter is zo uniek als jijzelf bent

REFLECTIE IN JE JOURNAL
Ik nodig je uit om je voedingsverleden en/of zelfbeeld te onderzoeken, inclusief het volgen van diëten en challenges om gezonder te eten of af te vallen. Heeft het echt voor je gewerkt op lange termijn (bijvoorbeeld 5 jaar of meer) of waren de resultaten tijdelijk?

Wat heeft je voedingsverleden je gekost? Denk aan relaties, je eetgedrag, je humeur, je tijd, sociale bijeenkomsten, geld? In welke mate hebben je voedingskeuzes invloed op jouw leven?

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*