Kinderen leren smeren met kaneel toast

Alle kinderen zijn vandaag voor het eerst thuis van school en we hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om onze kookskills weer een beetje aan te scherpen. Oefening baart kunst, en iets uitleggen, samen uitproberen en vervolgens oefenen op een moment van rust, helpt daarbij.

Klik hier als je graag alle tips wilt bekijken voor koken en bakken met kinderen, op de pagina van VoedZo Kleine Koks.

We hebben eerst onze oudere lessen er weer eens bij gepakt. Herhaling is goed, en zo merk je ook dat iets wat voor mijn middelste nog een beetje lastig was, nu alweer veel makkelijker gaat.

Eerst gingen we weer even oefenen met smeren, boter op toast om precies te zijn. Elke keer als je iets nieuws samen maakt, valt er genoeg uit te leggen.

Uiteraard begin je met de goede hygieneregels.

Stap 1: Brood roosteren

Ik heb het moment genomen om uit te leggen hoe het broodrooster werkt. Stekker erin, naar beneden duwen en wachten, uiteraard. Maar ook wat heet wordt en wat niet, waar je op moet letten. Niemand wil zich verbranden. Vervolgens, als de toast klaar is, is het heet. Ook handig om te leren 🙂 Een bordje erbij en we zijn klaar voor de volgende stap.

Stap 2: Smeer de toast met boter

Bekijk hier de les voor smeren met boter. Mijn 2-jarige (bijna 3 hoor) ging hier goed proberen, de 5-jarige was het vooral weer even herhalen, maar die kan het natuurlijk al. Mijn 8-jarige vond het saai, want waar waren de moeilijke lessen? 😉

Stap 3: Bestrooien met kaneel en honing

Hier kun je uitleggen dat kaneel bij de kruiden hoort. Dat het een stokje is (laat plaatje zien of een echt kaneelstokje) en ruik eraan. Laat ze bedenken of ze het lekker vinden ruiken of niet, en waar kaneel allemaal voor wordt gebruikt. Dan laat je zien hoe je kaneel strooit op een manier dat het ook een beetje verdeeld (dus geen hoopje kaneel op je brood) en vervolgens doe je hetzelfde met de honing.

Nu hebben ze zelf geëxperimenteerd en geprobeerd, én kunnen ze kaneel toast maken. Het is simpel, uiteraard, maar voor kinderen kun je zo langzaam hun skillset uitbreiden. Het is ok als ze het niet lekker vinden, niet iedereen heeft dezelfde smaak! Hier was het een succes bij de 2-jarige en 5-jarige. Ik mocht die van de 8-jarige als ontbijt eten 🙂

Later vandaag post ik nog de pizza en onze regenboogfruitsnack 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *