Flatbread pizza maken met kinderen

Flatbread pizza maken met kinderen
16 maart 2020 sharon

Die eerste dag zonder school zijn wij lekker creatief bezig geweest met onze kookvaardigheden. Daar wilden we al langer weer even wat intensiever mee aan de slag, en nu deed opeens de gelegenheid zich voor 😉 Al eerder vandaag maakten we kaneeltoast.

Klik hier als je graag alle tips wilt bekijken voor koken en bakken met kinderen, op de pagina van VoedZo Kleine Koks.

We maakten flatbread pizza voor lunch. Het leuke is dat het snel is (want de bodem is al klaar), maar je kunt er nog steeds veel van leren. We gebruikten dit keer flatbread, maar je kunt ook prima pitabroodjes gebruiken.

Leg altijd goed de hygieneregels uit wanneer je met eten werkt.

Stap 1: Bedenk samen of alleen wat je erop wilt en haal de boodschappen

Als je kinderen steeds iets anders willen, kun je het overleggen. Mijn kinderen willen altijd hetzelfde, dus we overleggen wel, maar dat is meer een formaliteit. Haal sowieso: flatbread of pitabroodjes, pakje passata (gepureerde tomaten) en geraspte kaas. Zorg ook dat je gedroogde oregano in huis hebt en eventueel wat basilicum.

Stap 2: Zet alles klaar en snijd de groenten (of doe het tijdens het beleggen)

Even alles netjes klaar zetten, oven aan op 200 graden (of gebruik je pizzaoven zoals wij deden) en snijd eventueel de groenten als je dat er ook bij wilt oefenen (kijk hier bij de snijlessen).

Stap 3: Doe er eentje voor

Gebruik een lepel om de passata over je bodem te verdelen (zie lepel smeren). Pak de oregano en leg uit dat kruiden ook voor smaak zorgen. Laat de kinderen ruiken aan de oregano. Ze zullen het direct herkennen als PIZZA!!! Leer ze hoe ze kruiden over de saus kunnen verdelen zonder het hele potje op één plek leeg te kiepen. Een beetje in je hand en dan snufjes pakken met de andere hand en strooien maar. Dan komt het beleggen met groenten, eventueel vlees en geraspte kaas.

Stap 4: Laat de kinderen ze maken, help indien nodig

Voor elke leeftijd zijn er andere uitdagingen, speel erop in. De 2-jarige heeft hier lekker haar bodem gesmeerd en belegt. De oudste (8) kon al zelf haar pizza in punten snijden na het bakken. Bakken doen wij nog voor veiligheid. Je kunt al wel uitleggen wat je aan kunt raken bij een oven en wat niet. Praat terwijl je het doet (als ze het willen horen 😉 )

Stap 5: Zet de pizza ongeveer 8 minuten in de oven. Pizzaoven ongeveer 2 minuten.

Stap 6: Snijden maar!

De oudere kinderen kunnen zelf pizza rollen, mijn 8-jarige vond dat erg leuk. Zorg dat ze het pizzames goed vasthouden (hand bovenlangs) en als ze dan niet groot genoeg zijn om kracht te zetten, even op de knieën zitten). Goed vasthouden is beter dan een slechte techniek omdat ze er niet goed bij kunnen.

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*