Simpele vanille cakejes maken met een peuter

Simpele vanille cakejes maken met een peuter
19 maart 2020 sharon

Ons hele gezin is gezellig thuis, met z’n allen. Man aan het thuiswerken, de twee oudsten met een stapel schoolwerk. Mijn peuter vindt het best lastig dat zij geen lespakket van school heeft gekregen, dat is tenslotte ook niet echt eerlijk 😉 Wij besloten cakejes te bakken voor de andere hard werkende gezinsleden. Even helemaal samen, lekker gezellig. Klik hier als je graag alle tips wilt bekijken voor koken en bakken met kinderen, op de pagina van VoedZo Kleine Koks.

Met simpele recepten is het heel gezellig met peuters. Het moet allemaal gewoon niet te ingewikkeld, want dan heb je nog tijd, aandacht en ruimte om met je peuter mee te denken zonder dat je verwikkeld bent in een ingewikkeld bakproces waarvan je eigenlijk niet wilt dat het mislukt. Dan ben je een stuk minder relaxed en dan is het gezellig koken met een (temperamentvolle) peuter toch wat lastiger soms 🙂

Wat over het algemeen goed werkt bij peuters, is hardop zeggen wat je doet. Wanneer je afmeet, roert, etc. Benoem wat je doet en welke nuttige info je kunt bedenken over dat wat je doet.

Goed. Verwarm de oven voor op 190 graden terwijl je peuter de muffinvormpjes in een muffin bakvorm doet. Zet dit even aan de kant terwijl je het beslag maakt. Het recept is voor 12 muffinvormpjes.

Breek een ei. Je kunt het zelf doen, maar je kan het ook je peuter laten doen als je al eens hebt laten zien hoe dat werkt. Peuters kunnen vaak zoiets nog niet zelf, maar het helpt ze leren als je ze het ei laat vasthouden en je handen over hun handen legt en de bewegingen maakt. Zo voelen ze hoe hard ze moeten tikken, kunnen ze zien hoe de duimpjes in het gat kunnen en hoe ze het ei kunnen openbreken.

Geef je peuter een vork en laat ze het ei klutsen of roeren. Voeg 1 cup melk toe, een 1/2 cup olijfolie, 1 tl vanille essence en een snuf zout. Even lekker laten roeren en als het nog niet helemaal één geheel is, leg dan weer je hand over hun hand (als ze dat willen) en roer dan even mee.

Voeg 2 cups bloem toe, 1/2 cup suiker plus 1 zakje bakpoeder. Laat de peuter de cups leeggooien en het zakje leeg friemelen. Laat de peuter roeren tot één geheel, en help indien nodig.

Muffinvormpjes vullen is kliederig werk, dus pak een vormpje en houd het boven de beslagkom. Laat je peuter het vormpje voor de helft vullen en doe het terug in de muffinvorm. Vul zo alle 12 de vormpjes. Vul zelf eventueel nog bij, of weer met je hand over de hand van de peuter.

(mijn peuter wil alles aanraken en zelf doen, dus die laat niks los 😉 )

Zet het 20-25 minuten in de oven en laat afkoelen. Als je zin hebt, kun je ze nog versieren, met bijvoorbeeld wat chocopasta en hagelslag.

Wij aten ze zo, de peuter uiteraard heel trots! En weer wat mooie quality time voor ons beiden 🙂

Comments (2)

 1. Ilse (by-ik.blogspot.nl) 4 jaar geleden

  Prachtig hoe je beschrijft wat je een peuter allemaal zelf kunt laten doen.
  Ik zie helemaal voor me hoe dat bij jullie in de keuken ging.
  We moeten er maar het beste van maken op dit moment, hè?

  • Auteur
   sharon 4 jaar geleden

   Ha zo is het 😀 mooi gezegd, en dankjewel xx

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*