Van health foodie naar soul food lover

Toen ik 8 jaar geleden begon met gezond en onbewerkt eten, was hier nog helemaal niks over te vinden. Er bestonden geen health food blogs, geen informatie, geen online ‘health’ recepten, helemaal niets. Of nou ja, heeeeel erg weinig. Bizar om te bedenken, en dat is ook de reden waarom ik toen begonnen was. Als niemand het doet, ging ik het wel doen!

Ik vond het één groot avontuur.

Dingen uitproberen, over schrijven, recepten bij ontwikkelen, geweldig.

Op een gegeven moment at ik nauwelijks brood, nauwelijks gluten, geen zuivel, geen geraffineerde suiker, ik maakte alles zelf en vers, biologisch, niet teveel toevoegingen, etc.

Het was een aantal weken nadat mijn tweede baby geboren werd, dat ik me werkelijk afvroeg waar ik mee bezig was. Gezond eten is ontzettend fijn en goed. Maar met al die ‘regels’ voelde ik me helemaal niet beter dan toen ik gewoon vers eten kookte en niet teveel geraffineerde suiker at. Gewoon boterhammen. Gewoon zuivel. Geen bio. Gewoon tarwe. Ik weet dat sommige mensen daar niet goed tegen kunnen, maar dat betekent natuurlijk niet dat het ongezond is.

Op zoek naar vrijheid op gebied van eten, diëten en afvallen? Doe de gratis VoedZo Challenge!

Ik kan zelf niet tegen alcohol en verschillende rauwe groenten en fruit, maar dat betekent niet dat jullie dat ook niet zouden moeten eten.

Ik realiseerde me hoeveel van mijn tijd verloren ging door al die vreemde regels, en ik stopte ermee. Tijd spenderen met mijn gezin, leuke dingen doen en lekker op de bank ploffen is ook heel fijn en heel gezond.

Eten met vrienden of vrienden met heerlijke specialiteiten op tafel (bijvoorbeeld zelfgebakken vers wit brood, YUM), lekker kletsen, lachen, delen en echt zijn. Community zoeken, samen zijn. Connectie hebben en helemaal jezelf kunnen zijn. Vertellen en luisteren met een heerlijke maaltijd.

Of gewoon een familiemaaltijd.

Een picknick.

Ik ontdekte dat deze manier van eten – met de focus op connectie – veel belangrijker is voor mijn gezondheid dan welke voedingsgroep dan ook.

Ik ontdekte ook dat eten wat ik écht heel lekker vind, ook belangrijker is voor mijn gezondheid dan welk voedingsmiddel ook.

Ik eet liever sporadisch een overheerlijke banana bread (cake) plak van de Starbucks, vol suiker enzo, dan ik een ‘gezonde’ bananenbrood maak die niet eens gezond is.

Ik eet liever af en toe mijn favoriete reep witte chocolade, dan regelmatig een stukje weet-ik-veel hoe puur.

Dat betekent niet dat bananenbrood en pure chocolade slecht is, maar ik vind andere dingen veel lekkerder. En ik vind het zo waard om de lekkerste variant te eten en daar dan echt van te genieten.

Dat genieten. Die connectie. In gezelschap. Samen.

Dat noem ik soul food.

Eten, en o zo voedzaam voor je hart.

Gelukkig hoeven we niet te kiezen. Gezond eten én soul food.

Maar soul food eerst. En de onnodige regels, pfoeeee ik moet er echt niet meer aan denken. De tijd die ik over heb, de tijd die ik kan investeren in mijn kindjes, gezin, of gewoon voor een boek. Onbetaalbaar <3

Op zoek naar vrijheid op gebied van eten, diëten en afvallen? Doe de gratis VoedZo Challenge!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *