Waarom eten in vrijheid zo fijn is (zonder regels en restricties)

Eten in vrijheid, zonder regels en restricties, is één van de mooiste dingen die ik heb geleerd op het gebied van eten. Misschien wel het mooiste. Eten in vrijheid geeft me een toegang tot genieten zoals ik dat nog nooit eerder gedaan heb. Ik heb zoveel meer respect gekregen voor goed en mooi eten, maar ook voor het genieten van samenzijn als familie of met vrienden. Eten is niet alleen voeding voor je lichaam, maar kan ook veel sociale doelen hebben, zoals het verzorgen (liefde geven) aan je kinderen en het delen van de maaltijd met vrienden. En sociale gelegenheden kunnen weer zoveel brengen wat eten niet kan brengen: connectie, liefde en veel lol.

Vrijheid is veel waard!

Het weglaten van suiker kan dat niet. Het weglaten van gluten kan dat niet. Vetvrij eten doet dat niet. Koolhydraatarm eten doet dat niet. Alleen de beste alles-home-made gerechten doen dat niet. Kiezen voor de beste kwaliteit eten doet dat niet. De allerbeste kombucha doet dat niet. Dat betekent niet dat die dingen niet leuk of belangrijk kunnen zijn of dat het een of/of is. Het is namelijk en/en. Maar vrijheid in eten is me nu wel het meeste waard.

Ongezond gegeten?

Het zorgt ervoor dat ik me niet schuldig voel wanneer ik chocolade eet. Dat ik me niet schuldig voel wanneer ik een stroopwafeltaart voor lunch eet. Ik schaam me er niet voor. Ik voel me niet vies. Ik hoef het niet te compenseren met meer beweging en ik hoef de volgende dag geen beperkt dieet te volgen.

Het allerbeste wat je kunt doen na een minder gezonde maaltijd of snack is: niets. Geen schuld. Geen schaamte. Geen compensatie. Gewoon niks.

Goede dagen en slechte dagen

Mijn dag is niet slechter wanneer ik ongezonder eet. Mijn dag is niet verpest. Mijn dag is niet goed wanneer ik gezond gegeten heb. Dan heb ik het niet ‘goed gedaan’. Hoe goed mijn dagen zijn, is niet afhankelijk van hoe gezond ik gegeten heb. Ik baal niet van mezelf en hoef mezelf ook niet te beloven het ‘beter’ te doen.


Stop dat dieet!!! Klik hier voor meer info.


De lekkerste optie kiezen

Ik hoef me geen zorgen te maken wanneer ik in een restaurant ben. Ik kan eten wat ik wil, want ik ben vrij om zelf keuzes te maken. Ik mag kiezen datgene waar ik het meeste zin in heb. Dat hoef je een zwangere geen twee keer te zeggen. Hoe geweldig is het om in een restaurant je meest favoriete optie te kiezen, zodat je er echt volop en 100% van kunt genieten! Is dat niet het beste!?

Een gezonde relatie met eten

Deze vrijheid leidt niet tot vreselijke eetbuien of alleen maar taart als maaltijd. Leven in vrijheid geeft je namelijk een gezonde relatie met eten. Waarbij, wanneer je in een restaurant zit, en oprecht het allerlekkerste van de kaart kiest, dat gerust een salade kan zijn. Niet omdat dat moet, of omdat dat gezond is, maar omdat ik daar het meeste zin in heb.

Geen zin in toetje

Ik neem vaak geen toetje. Want als ik eerlijk ben, heb ik daar meestal helemaal geen zin in, hoe lekker die chocolade brownie er ook uitziet, of die banana split. Als ik er zin in heb, neem ik het. Maar vaak hoeft het helemaal niet. En neem ik het niet, gewoon omdat ik het niet hoef. Niet omdat ik het niet mag, of omdat ik me anders zou schamen, of omdat ik mezelf al in de spiegel kan voorstellen met 5 extra kilo op m’n buik. Nee, ik heb er gewoon geen zin in.

Pizza en patat dieet

Ik eet ‘s avonds niet alleen maar patat en pizza. Als je een gezonde relatie hebt met eten, is dat lekker voor een keer. Een gezonde relatie met eten betekent dat je niet hoeft te vechten tegen zin in pizza en zin in patat, omdat je gewoon zin hebt in andere dingen.

Volhouden of doorzetten

Eten in vrijheid is geen kwestie van volhouden of doorzetten. Het is gewoon doen en eten precies waar je zin in hebt. Eten in vrijheid brengt je een gezonde relatie met eten, waardoor je vanuit jezelf zin hebt in ‘gewoon gezond eten’. Het is niet moeilijk, niet ingewikkeld en altijd superlekker.

Dus geen schuld. Geen schaamte. Geen doorzetten. Geen volhouden. Geen wilskracht. Geen keuzes omdat dat binnen de regels valt. Geen restricties. Geen gevecht tegen cravings.

Genieten!

Maar wel genieten. Wel kiezen waar ik het meest zin in heb. Wel waarde hechten aan het sociale aspect van eten. Wel doen wat ik leuk vind. Wel doen wat ik lekker vind. Wel doen waar ik blij van word.

Nu ik erover nadenk, eten in vrijheid, zonder regels en restricties, is tot nu toe echt de beste en meest waardevolle les die ik geleerd heb over eten. Waarbij ik niet eet om gelukkig te worden, maar waar ik eten een plek kan geven om vol van het leven te genieten.


Op zoek naar vrijheid op gebied van eten, diëten en afvallen? Doe mij dat ook maar.


4 Comments

  • Hey Sharon!
    Ja, daar ben ik weer hoor 😉 vooral om de lezers van je blog te vertellen dat je cursus Food Freedom écht werkt. Ik heb de afgelopen 2 maanden m’n eetgedrag geanalyseerd en elke keer voor de beste food Freedom keuze gekozen. En dat heeft elke keer geloond. Ik ben ook heel bewust alles gaan eten waar ik zin in had. Dat leidde niet tot vijf choco repen voor lunch en een zak chips als diner 😉 het leidde wel tot een positief zelfbeeld (niet dat ik een negatief zelfbeeld had, maar als je eten koppelt aan goed of slecht en je eet iets ”slechts’, dan had dat bij mij wel invloed op mn zelfbeeld) geen schuldgevoel en heel veel genieten van eten. Ik ben heel dankbaar dat ik de cursus heb gevolgd en dat ik deze vrijheid nu zo mag ervaren. Thank you! X

    • ahhh lieve Agnes, dankjewel voor je reactie <3 Ik vind het zo ontzettend fijn om te lezen, ik weet hoeveel het doet en het is zo fijn! Je bent echt geweldig 😀 😀

  • Beste Sharon, bedankt voor het artikel en het onderwerp dat je hiermee de afgelopen tijd steeds aansnijd. Ik vroeg me alleen af of dit ook geldt voor jezelf steeds overeten. Ik eet ook eigenlijk alleen maar waar ik zin in heb, maar bijna altijd teveel. Ook al weet ik dat ik het doe, ik stop toch niet en schep vaak een tweede keer op. Ben benieuwd naar je reactie. Groetjes

    • Hai Lotte, dankjewel voor je lieve woorden! Komende week ga ik hier toevallig aandacht aan besteden, want dat is natuurlijk ook een belangrijk onderwerp. Komt eraan 😀 xxx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *