Wat er gebeurde toen ik een stroopwafeltaart at voor lunch

Het was deze week. Ik had geen goeie dag en wat tegenslagen. Tegen lunchtijd had ik nergens meer zin in, inclusief het maken van lunch. Er stond nog wel stroopwafeltaart in de koelkast (ik moest ‘m wel maken, voor een nieuw projectje dat binnenkort langskomt). 

Stiekem eten

Ik nam een goed stuk stroopwafeltaart voor lunch, realiserende dat het echt geen goeie dag was als ik dat deed. Mijn 2-jarige had net z’n broodje op, dus ik vermeed ‘m een beetje, anders wilde hij m’n taart opeten en het was van mij. Ik voelde me zo’n stiekeme, sneaky eter. Het smaakte goed en was ontzettend lekker, zo had ik ‘m tenslotte ook bedoeld 😉

Maken slechte voedingskeuzes je dag slechter?

Ik had ‘m op, had genoeg gehad aan één stuk (wist je dat je tweede stuk nooit zo lekker is als je eerste stuk? Wist ik ‘vroeger’ ook niet hoor, maar het is echt zo, let maar op). Jaren en jaren geleden zou ik me dan schuldig voelen (en had ik er sowieso 2 gegeten, tot ik misselijk ben). En soort van vies. En slecht. En het zou een slechte dag zijn, omdat ik dat gedaan had. Wat een gebrek aan zelfcontrole. Hoe zou ik ooit gezond eten of kilo’s kwijt raken als ik taart voor lunch ging eten. Ik bedacht regels waar ik me aan moest houden om het goed te maken, waarbij ik diezelfde middag nog 2 stukken zou eten waardoor het hele gebeuren nog dramatischer werd. Mijn dag werd dan vooral een spiraaltje naar beneden.

Wat gebeurde er nu?

Wat gebeurde er dit keer? Niks. He-le-maal niks. Ik had honger toen ik ging eten. Ik had geen honger meer. Dat gebeurde er in mijn lichaam. Dat was dus succesvol. Gezien mijn lunchkeuze niet echt een goeie keuze was, wist ik dat ik gauw weer terug zou krijgen.

Maar. Geen schuld. Geen schaamte. Geen dik gevoel. Geen nog slechtere dag. Geen falen. Er was gewoon niks.


Wil je de baas zijn over je suikerinname? Doe onze cursus!


Bewust ervaren

Ik besloot bewust mee te nemen hoe slim de keuze is om taart voor lunch te eten. Kan ik daar de volgende keer aan denken als ik weer in zo’n situatie ben. Bewust nadenken helpt namelijk wel. Voor de volgende keer. Je kunt eten wat je wilt, maar sommige keuzes zijn gewoon niet handig. Mijn conclusie was ongeveer zo: het loste niks op. De dag was nog steeds wat ‘ie was. Zie, eten verandert situaties niet. Heel gek. Je zou denken dat eten dat inmiddels wel zou kunnen met al die hoopvolle verwachtingen, maar helaas. Een stroopwafeltaart verandert niets aan je situatie. Het is lekker, maar het maakt je niet blijer. Het is lekker, maar ook zoet (ik houd niet van zoete lunches). Het is lekker, maar binnen de kortste keren moet je weer eten, blijf je dus maar met eten bezig en is het eigenlijk gewoon uitstel van een echte maaltijd.

En de dag werd beter!

Gelukkig hoefde ik die niet te maken. Toch nog een win 😉 Mijn man kwam thuis en maakte een goede lunch voor zijn zwangere vrouw. Vervolgens praatte we gezellig en werd de dag een stuk gezelliger en beter. Wat eten niet kan doen, kan connectie namelijk wel 🙂

Food freedom, eten wat je wil, zonder schuld, schaamte en zelfopgelegde straf is een kostbaar bezit.


Wil je eten zonder schuldgevoel? Ga voor Food Freedom, eten in vrijheid


11 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *