Voor jezelf zorgen in acceptatie

Voor jezelf zorgen in acceptatie
26 juni 2018 sharon
In zelfbeeld

De gezondste relaties ontstaan vanuit een volledige acceptatie wie de ander is, dus zonder de wens om iemand te veranderen. Accepteren en willen veranderen passen niet bij elkaar. Ik kan niet zeggen dat ik mijn man volledig accepteer zoals hij is, maar wel willen dat hij aan mijn lijstje verwachtingen voldoet. Ik kan niet zeggen dat ik mijn kinderen volledig accepteer zoals ze zijn, maar ondertussen stuur ik ze wel naar mijn wil.

Volledige acceptatie is volledige acceptatie. Iemand ontmoeten waar ze zijn. Ongeacht of ze veranderen of niet. En idee van dit is wat het is, dit is wat je krijgt, en accepteren is daar ‘ja’ tegen zeggen.

Mooi allemaal. Maar wat houdt dat in voor je lichaam en zelfbeeld?

Het betekent dat je ja zegt tegen alles wat je nu hebt, hoe je eruit ziet, z├ęlfs eventuele extra kilo’s. Dat je ja zegt tegen de dingen die je misschien minder mooi vindt. Ja tegen alles. Het volledige plaatje, precies zoals het nu is.

‘Ik accepteer mijn lichaam, laten we nu kilo’s kwijtraken’ is dus geen acceptatie.

Ja maar, ik wil kilo’s kwijt. Ja maar, ik heb pukkels. Ja maar, ik heb hele lelijke striae. Ja maar, ik heb geen borsten. Ja maar, ik heb hangwangen. Ja maar, etc.

Hoe kun je die dan accepteren? Betekent dat dat ze nooit meer weggaan?

Er zijn dingen die niet te veranderen zijn. Er zijn dingen die alleen met plastische chirurgie weggaan. En er zijn dingen die veranderbaar zijn.

Op zoek naar vrijheid op gebied van eten, di├źten en afvallen?┬áDoe de gratis VoedZo Challenge!

Het is een keuze om jezelf te accepteren zoals je bent, in het midden van ‘chaos’. In het midden van de pukkels, kilo’s, imperfecties. Niet te streven naar hoe je eruit zou moeten zien. Niet te werken om jezelf mooier te krijgen. Niet vanuit deze ‘vijandigheid’ naar jezelf toe.

Ja maar, ik wil nog steeds kilo’s kwijt. Teveel kilo’s is toch ongezond? Ik moet die kilo’s kwijt!

Heel even. Ons zelfbeeld kan zo aangetast zijn, dat we bepaalde dingen zijn geloven over onszelf, die niet waar zijn, of niet z├│ erg waar zijn. Buiten proportie dus. Dat geldt bijvoorbeeld voor degene die helemaal geen overgewicht heeft, maar wel 5 kilo kwijt wil. Dat heeft niets met ongezond zijn te maken.

Daarnaast staat overgewicht niet gelijk aan ongezond zijn. Mensen met overgewicht lopen meer kans op verschillende gezondheidsrisico’s, maar het betekent niet dat je kunt zeggen dat een individu met overgewicht ongezond is. Iemand met overgewicht kan gezonder zijn dan iemand zonder overgewicht. Het gaat er namelijk om in hoeverre iemand voor zichzelf zorgt. Als je gezond eet, voldoende beweegt, lekker slaapt, dan werk je aan een gezonde leefstijl. Mensen met overgewicht en mensen zonder overgewicht kunnen gezond zijn, of ongezond.

Ja maar, ik wil een gezond, fit gevoel hebben! Dat heb ik nu niet!

Mooi. Dat is een goed doel. Geloof me, jouw lichaam wil ook gezond zijn. Dus in plaats van weer een dieet te omarmen of afspraken te maken over wat je maandag allemaal gaat laten staan, accepteer jezelf volledig en begin voor jezelf te zorgen vanuit die acceptatie.

Je hebt maar ├ę├ęn lichaam en je krijgt geen nieuwe. Je hebt het ermee te doen. Dit is het voor je. Of je het leuk vindt of niet.

Vervang al die pogingen om jezelf te veranderen – naar acceptatie. En gebruik die energie om voor jezelf te gaan zorgen, op een fijne, liefdevolle manier, vol respect.

It’s the only way ­čÖé

Op zoek naar vrijheid op gebied van eten, di├źten en afvallen?┬áDoe de gratis VoedZo Challenge!

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*