Gezond eten – hoe ziet dat eruit?

Vorige week schreef ik een blog over mijn normale dieet. Niks spannends, niks sexy’s, gewoon best normaal. Grappig genoeg denken mensen vaak dat gezond eten er op een bepaalde manier uit moet zien. Dat je bepaalde dingen niet eet en bepaalde dingen wel. Vaak als mensen Voedzo niet echt kennen, en alleen van horen zeggen, denken ze dat ik vegetarisch ben. Dat is natuurlijk omdat we denken dat als iemand gezond eet, de kans vrij aannemelijk is dat dat vegetarisch moet zijn. In dit artikel beschrijf ik mijn persoonlijke reis. Hoe iets er voor mij uitziet, kan voor iemand anders anders zijn. Dat is ok, we zijn uniek en dat is precies hoe het hoort.

Op zoek naar vrijheid op gebied van eten, diëten en afvallen? Doe de gratis VoedZo challenge!

Nieuwe hypes

Een aantal jaar geleden was het alleen vegetarisch. Nu, wanneer je gezond eet, verwachten sommige mensen dat je salades eet voor lunch, havermout voor ontbijt (of ei, als je verwachting meer paleo aanhangt), en op z’n minst vermijd je suiker, zuivel, tarwe en/of gluten. Ik schrijf dit niet omdat het erg is dat er verwachtingen zijn van andere mensen over hoe je voedingspatroon er dan uit ziet. Dat maakt niets uit.

Ik schrijf het omdat wijzelf in ons hoofd kunnen hebben hoe een gezond eetpatroon eruit ziet, en we dit als een aantal regels op onszelf leggen. Je kunt in je hoofd hebben hoe een ‘perfect gezond’ persoon eet, en als je zelf gezond wilt eten moet je ook zo eten, van jezelf.

Real food. Not too much. Mostly plants.

Ik houd van Michael Pollans uitspraak over gezond eten, en vind het tot nu toe nog steeds de meest doeltreffende. Eat real food. Not too much. Mostly plants. Eet echt eten. Niet teveel. Voornamelijk planten. Zo kort en zo doeltreffend. Het geeft duidelijk richting. Het sluit niets uit. Dit is hoe gezond eten eruit ziet, voor mij.

Op zoek naar vrijheid op gebied van eten, diëten en afvallen? Doe de gratis VoedZo challenge!

Je hebt geen regels nodig

Ik hoor zo vaak om me heen: ik moet echt wat gezonder eten, ik ga het brood weer helemaal laten staan. Ik heb echt een detox nodig, ik ga helemaal suiker- en glutenvrij de komende weken. Ik moet echt weer gaan juicen. Ik wil weer zus of zo – ik ga die zuivel helemaal vermijden de komende tijd! Ik ga weer alles vers koken! Ik ben zo moe van al dat brood en patat, ik ga weer raw vegan!

Het ding is, gezond eten ziet er niet op een bepaalde manier uit. Je hoeft al die dingen niet te doen om gezond te eten. Het mag natuurlijk, het mag altijd. Als je het leuk vindt, of je vindt het lekker en je geniet ervan, doe het. Maar het hoeft niet.

Zoals het past

Iedereen kan gezond eten inrichten zoals het je past en zoals het voor je werkt. Als je niet tevreden bent over je eetpatroon, dan is er altijd de mogelijkheid om dingen te veranderen, zodat je wel tevreden bent. Niet met regels, maar door het aanpassen van je gewoonten.

Wat tegenwoordig veel gebeurt, is dat we van het ene in het andere extreme duiken. Teveel brood en patat, dus dan maar raw vegan (ik verzin dit voorbeeld niet, dit is het echte leven). Het kan natuurlijk, als je het wilt. Maar het hoeft niet echt. Er is een hele brede weg tussen teveel brood en patat en raw vegan.

Op zoek naar mijn balans

Mijn normale dieet heb ik niet zomaar bedacht. Jarenlang heb ik gezocht naar wat werkt voor mij. Mijn focus is echt altijd geweest om een balans te vinden. Ik heb hier en daar wat extremen opgezocht, maar ik kwam erachter dat het niet werkte voor mij. Ik kwam erachter dat zuivel geen enkel effect heeft op mijn astma en allergieën. Ik kwam erachter dat gluten geen enkele invloed heeft op mijn darmen, gewicht of wat dan ook. Dat weet ik, want het weglaten was tijdelijk leuk en een test, maar verder bracht het me niets. Hoewel ik graag spelt eet, want ik vind dat lekker, ben ik in USA (waar ik woon) meer tarwe gaan eten, want spelt is hier gewoon niet ruim aanwezig of niet te betalen. En guess what? Het eten van tarwe heeft geen enkel effect op m’n gezondheid.

Op zoek naar vrijheid op gebied van eten, diëten en afvallen? Doe de gratis VoedZo challenge!

Wat een gedoe!!!!!

Ik raakte een beetje verstrengeld in het geraffineerde en toegevoegde suikervrije, zuivelvrij, glutenvrije leventje, maar toen mijn zoon geboren werd en ik thuis was met twee kinderen, heb ik me ernstig afgevraagd waar ik mee bezig was. Wat een gedoe om maaltijden te maken. Je kunt prima al je voedingsstoffen binnenkrijgen in deze levensstijl, dat weet ik, maar wat een gedoe!!! Ik realiseerde me dat ik me net zo goed voelde als een aantal jaar daarvoor, behalve dat ik nu steeds bezig was met dat gedoe! Ik was moe, druk, en mijn eigen bedachte regels waren vreselijk. En daarnaast, wat een gedoe om mijn dochter alles binnen te laten krijgen! Een glas melk drinken is toch een heel stuk simpeler dan haar een spinaziesalade laten eten. Gezien ze geen ‘blaadjes’ eet.

Ik ga mezelf niet gek maken

Nu ik zonder regels leef, eet ik nog steeds gezond. Anders dan toen, makkelijker, maar nog steeds gezond. Nog steeds volgens Michael Pollans prachtige quote. Nooit denk ik ‘WAT EEN GEDOE!’. Ik volg namelijk niet mijn eigen bedachte regels voor mezelf, ik doe wat ik leuk vind. Ik doe wat ik lekker vind. Ik doe waar ik zin in heb. Ik heb een passie voor koken, voor lekkere, verse maaltijden en ik leer graag nieuwe dingen op dit gebied. Maar ik weiger ooit nog een eetpatroon te hebben waarbij ik mezelf helemaal gek maak.

Ik ontbijt gerust met een broodje kaas

Als ik ‘s ochtends zin heb in een boterham met kaas, dan eet ik dat. Ik weet dat het er niet echt Instagram worthy uitziet, zoals een prachtige smoothiebowl (wat zien die er mooi uit!!). Ik zie ze graag voorbij komen, ik houd van de mooie foto’s. Maar vervolgens beleg ik mijn boterham met kaas en weet ik dat ik daar meer van geniet dan een smoothiebowl. Soms zou ik iets wel willen maken, maar denk ik aan dit filmpje en hoor ik die gast zeggen ‘I don’t have time in my life for that shit’ (hij heeft het over de rits van zijn jas dichtritsen). Voor 9 uur maak ik lunchtrommels, doe de was, ik douche, make-up en doe m’n haar, loop 5 km, breng kind naar school, geef mijn kinderen ontbijt, ruim de keuken op, vaatwasser, etc. Mijn man helpt me wel overigens. Voordat je denkt dat ik een supermens ben, not. Of nou ja, wel, maar niet op die manier 😉 Maar echt, meer dan een boterham met kaas, een bak yoghurt of de left-over pap van mijn zoon gaat het niet worden. En dat wil ik ook niet. Dit is hoe ik mijn leven het liefste leef, ik ben er blij mee, het is een gestroomlijnd proces en zou er niks aan willen veranderen, dus dat doe ik ook niet. In de tussentijd geniet ik van de foto’s van de smoothie bowls. Had ik al gezegd dat ik ze mooi vind? Misschien waag ik een poging wanneer ik 50 ben.

Op zoek naar vrijheid op gebied van eten, diëten en afvallen? Doe de gratis VoedZo challenge!

Een boterham met kaas is toch niet gezond?

Well. Dat kun je dus niet zeggen, zonder te weten wat ik eet. Want weet je, een maaltijd op zichzelf is niet per se gezond of ongezond. Het is een voedingspatroon wat gezonder is of minder gezond. Het is allemaal niet zo zwart wit. Alles hoort thuis in perspectief. In een voedingspatroon. Daarom houd ik zo van Pollan. Real food. Not too much. Mostly plants. Je kunt niet over één dingetje zeggen dat het ongezond is, zonder het hele plaatje te zien.

Persoonlijk

Gezond eten heeft geen plaatje. Je kunt denken aan groenten en fruit, maar op alleen groenten en fruit ga je t niet halen. Wederom, perspectief. Een voedingspatroon. En daarnaast is het ook persoonlijk. Als je je daadwerkelijk hondsberoerd voelt na het drinken van melk, doe het niet. Dat lijkt me makkelijk. Zelfde geldt voor gluten, tarwe, etc. Ik weet dat er genoeg mensen zijn die hier echt niet tegen kunnen. Kun je er niet tegen? Eet het niet. Het fijne is, als je er niet tegen kunt, dat het ook niet moeilijk is om er vanaf te blijven. Ik heb nooit iemand met coeliakie ontmoet die veel moeite heeft met het niet-eten van gluten. Het is geen optie, en de gevolgen zijn heftig. Het is geen kwestie van, oh zal ik vandaag wel of niet?

Wanneer ik rauwe tomaten eet, gaat mijn tong kapot. Dit heb ik ook met verschillende soorten bessen, kiwi en ananas. Voor mij is dat dus geen goed idee om te eten, terwijl het verder wel gezond is. Ook krijg ik een allergische reactie wanneer ik alcohol drink, dus dat doe ik al ruim tien jaar vrij weinig. Dit is allemaal niet zo interessant voor jullie, maar hetzelfde geldt voor iemand die reageert op melk. Als jij slecht reageert op melk of een intolerantie hebt, betekent het niet dat de hele wereld melk zou moeten mijden. Of dat het per se ‘ongezond’ is. Ik heb nog nooit iemand vertelt dat ze geen alcohol moeten drinken omdat sommige mensen er een allergische reactie van krijgen. Dat zou gek zijn.

Ik eet waar ik het meest zin in heb. Het is logisch dat dit er voor mij anders uitziet dan voor iemand anders. De inrichting van een gezond eetpatroon kan dus erg verschillen.

Hoe ziet gezond eten er dan uit?

Real food. Not too much. Mostly plants. Dat.

En verder. Geen regels. Geen uitsluitingen. Iets dat voor je werkt. Waar je van geniet. Iets dat in je leven past. Iets wat geen volhouden is, maar gewoon een levensstijl.

Op zoek naar vrijheid op gebied van eten, diëten en afvallen? Doe de gratis VoedZo challenge!

Join the Conversation

15 Comments

 1. says: Patricia

  Goed stuk Sharon! Ik kan je alleen uit ervaring vertellen dat je op je 50e waarschijnlijk ook nog niet aan de smoothiebowls zit. Ik heb redelijk wat hypes gevolgd tot nu toe en zit momenteel gewoon aan een bak yoghurt met havermout en fruit. Dit laatste heb ik dan wel weer overgehouden aan de Sugarchallenge. Ik had vroeger nooit bedacht om havermout door de yoghurt te doen en het bleek ook nog eens lekker te zijn! Je eigen “dieet” vormt zich inderdaad ervaringsgewijs!

  1. says: sharon

   Ha Patricia! Haha dankjewel, ik denk dat je gelijk hebt 😀 Het zou me verbazen als we dan nog smoothiebowls maken 😀 Yoghurt en havermout geef ik meer kans 😀

 2. says: jacqie

  Heerlijk zoals je dat schrijft, ben het zo met je eens! Wat geeft het een rust als je het gedoe achter je kunt laten. En je gewoon ontspannen van alles kan genieten. Gevarieerd dat is het enige dat ik er dan nog aan toe voeg (maar ik denk dat jij dat ook doet).

 3. says: Conny

  Heel goed stuk. Zo zou gezond eten voor iedereen moeten zijn. Doe waar jij je goed bij voelt, waar je lichaam zich goed bij voelt. Het moet al geen kwestie zijn van ‘volhouden’, dan ben je niet goed bezig. Zelf ben ik aan een zoektocht begonnen om te ontdekken wat bij mij past. Het begon bij suikervrij (geraffineerde suikers), naar koolhydraatarm, nu begin ik aan veganistisch eten (ik ben al 28 jaar vegetariër en dat blijft sowieso zo). Niet persé voor altijd, maar wel om te kijken, wat past bij mij, waar voel ík mij goed bij? Ik vind het ook erg leuk om nieuwe recepten uit te proberen, maar alleen als ik daar ook tijd voor heb, tussen het huishouden, werk en gezin door. En dat lukt niet altijd. Dus dan maar even iets minder gezonds, soms.
  Goeie uitspraak trouwens, die hou ik er in.

 4. says: Jenny

  Amen ! Wat mooi geschreven. Na alle zoektochten met het volgen van bepaalde stromingen heb ik zwaar behoefte aan eetrust. Hopelijk ga ik dit op korte termijn vinden. (Misschien alleen nog je cursus food freedom volgen om het laatste stapje te zetten 😉 Maar prima verwoord. Dat is uiteindelijk waar het omdraait. Hetgeen wat werkt voor jezelf !

  1. says: sharon

   Voeding heeft verschillende kanten, voedingswaarde, psychologisch, sociaal, ethisch, etc. Ik heb het nu over gezondheid en voedingswaarde, van een eetpatroon als geheel. De ethische kant is een heel andere kant. Het heeft allemaal met elkaar te maken maar staat ook weer op zichzelf 🙂 Je kunt niet van een enkel voedingsmiddel zeggen dat het ongezond is (ook niet van vlees en zuivel) maar ik begrijp heel goed dat er een groot ethisch aspect met deze onderwerpen gepaard gaan 🙂

 5. says: Jacqueline

  Wauw! Wat een gezond verhaal!! Dank je wel!
  Sinds 3 jaar sport ik veel en eet ik ‘gezond’. Genoeg koolhydraten, vetten en eiwitten. En wat een gedoe! Ik werk ook nog eens ruim 40 uur op anderhalf uur reizen afstand. Ik ben moe van een week werken, reizen en sporten. En dan ook nog eens dat gedoe van m’n eten … alles bedenken, voorbereiden om mee te nemen naar m’n werk én voldoen aan al die ‘gezonde’ voorwaarden. Daar ben ik enkele weken geleden mee gestopt, ik hou dat namelijk niet vol, ik word er alleen maar vermoeider en tegendraads van. Dus nu eet ik gezond op een manier waar ik me lekker bij voel en dit scheelt me zoveel tijd!! Met name in mijn hoofd. Wat een openbaring.

Leave a comment
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *