Een verbod op guilty pleasures

Een verbod op guilty pleasures
18 november 2016 sharon
In intuitief eten

Ik voer al tijden een verbod op guilty pleasures. Ofwel ‘beschamende pleziertjes’. Hoewel ik zelf in het verleden ook weleens sprak van beschamende pleziertjes, ben ik daarmee gestopt toen ik ontdekte dat beschamende pleziertjes helemaal niet bij mij en mijn levensstijl passen.

Op de bank met je deken

Het woord guilty pleasures doet me denken aan een dieet dat je volgt met regels over wat je wel en niet mag eten, en eens in de zoveel tijd (of veel vaker) neem je iets wat absoluut niet mag en dan kruip je op de bank onder je deken en dan eet je het. Of je volgt een dieet, maar je hebt eigenlijk honger en ziet in de kast een pak roze koeken liggen en dan eet je die. Allemaal.

Een verbod op guilty pleasures was onvermijdelijk na mijn grote ontdekkingsreis in Food Freedom. Je weet wel, vrijheid in wat je eet, zonder regels en restricties, zonder schaamte, schuld, gedoe en een negatief zelfbeeld omdat ik een smartie heb gegeten.

Vrijheid in eten, zonder schaamte

Omdat vrijheid in eten me zoveel geweldigs heeft gebracht, waarin ik echt het idee heb een nieuw niveau van leven en genieten heb gevonden, ga ik nooit meer terug. Guilty pleasures bestaan niet, ik eet liever altijd gewoon waar ik zin in heb. Dat is echt niet per se ongezond, want met een gezonde relatie met eten eet je heus niet alleen maar Tony’s Chocolonely en stroopwafeltaarten. Je komt er snel genoeg achter dat dat eigenlijk niet zo boeiend meer is als je dat een week eet.


Op zoek naar vrijheid op gebied van eten, diëten en afvallen? Doe de gratis VoedZo Challenge!


Saaie maaltijden

Wat is chocolade dan voor mij? En chips? Ik eet redelijk saai en normaal, zeker overdag. Ik bedoel, een banaan en een mandarijn is nooit een bijzonder tussendoortje om over te Instagrammen. Een boterham met avocado ook niet. Ik stop wel meer moeite in de avondmaaltijd, voor mijn gezin of voor meer, omdat ik dat heel erg leuk vind. Maar dat is dan dus niet lastig, want dat vind ik heel leuk om te doen. Terug naar chocolade en chips. Soms heb ik zin in chocolade. En soms heb ik zin in een bakje chips. Als ik daar zin in heb, dan eet ik dat. Maar ik verkies altijd een fijne avondmaaltijd boven chips en chocolade. Ik kijk weinig tv, maar eens per week in het weekend vind ik het wel leuk om een avondje Netflix te doen met wat lekkers erbij. Maar, dat lekkers moet het wel waard zijn, ik ga niet iets mwah lekkers eten, dan drink ik wel gewoon thee.

Leuk dat jij dat kan, maar ik kan dat niet

Denk je dat je zoiets nooit zou kunnen? Eerlijk, ik had het ook nooit geloofd. Maar hier ben ik dan. En ik maak mijn keuzes ook nog vrijwillig, niet op basis van wilskracht en doorzettingsvermogen (dat heb ik namelijk amper op het gebied van eten, mijn 1001 dieetpogingen zijn het bewijs).

Een goede portie zelfrespect en voor jezelf zorgen

Ontdekken wat je leuk vindt, lekker vindt en waar je van geniet, is op vele vlakken in je leven nuttig, zo ook op het gebied van eten. Dat in combinatie met zelfrespect en het verlangen om gewoon goed voor jezelf te zorgen, kunnen al een hoop voor je doen.

Weg met het koosnaampje

Het gebruiken van het woord ‘guilty pleasures’ als een koosnaampje voor eten wat niet echt gezond is, past gewoon niet meer in mijn vocabulaire. Je kunt het ook gewoon eten en ervan genieten. Zoals altijd, bij elke maaltijd! Vrijheid in eten, en een gezonde relatie met eten is veel nuttiger. (lees hier meer over vrijheid met eten)


Op zoek naar vrijheid op gebied van eten, diëten en afvallen? Doe de gratis VoedZo Challenge!


Comments (3)

 1. Ise 8 jaar geleden

  Ik herken je gevoel. Toevallig dat ik daar gisteren ook nog over schreef. Je hoort jezelf echt niet al het lekker te ‘verbieden’. Knap dat er mensen zijn die het kunnen, maar ik geloof niet dat je er gelukkig van wordt 😉

  • Auteur
   sharon 8 jaar geleden

   Helemaal eens, leuk dat je het ook zo ziet 😀

 2. rachel 8 jaar geleden

  Negatieve benadering lijkt mij inderdaad ook niet de weg om te gaan. Al zou ik zonder ‘grenzen’ misschien heel de dag pannenkoeken en chocolade eten….hihi… Maar zoals je zegt: op een gegeven moment ben je dat ook beu. En je voelt je er zeker niet beter van. Ik stel mezelf niet perse regels op, maar ik weet wel dat als ik geen afspraken met mezelf maak, ik ‘s avonds veel snoep en dat wil ik niet, dus daar moet ik mezelf wel even in sturen. Qua eten mag ik alles, daar leg ik geen regels op, maar waar het verschil voor mij zit, is dat ik gezond wil zijn en daardoor wil ik gezonde keuzes maken en eet ik dus niet heel de dag pannenkoeken 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*