Op basis van een ervaringsverhaal ook je voedingspatroon aanpassen? Lees dan eerst dit!

Op basis van een ervaringsverhaal ook je voedingspatroon aanpassen? Lees dan eerst dit!
2 juli 2018 sharon
In intuitief eten

Vroeger hechtte ik veel waarde aan mijn eigen ervaring. Als ik gezond eet en het werkt voor mij, dan werkt het voor anderen ook. Nu is dat min of meer waar, maar ook weer niet.

Ik ben ooit begonnen met het weglaten van geraffineerde suikers omdat ik zo’n last had van hoofdpijn. Dat heeft me heel veel geholpen, al ben ik er inmiddels dankzij mijn kinderen achter dat ik ook hoofdpijn krijg van een gebrek aan slaap 😉 Ik zie bij de mensen die ons Sugarcoach programma doen dat ze zich beter voelen, maar het is geen oplossing voor alle problemen. Natuurlijk kun je je een stuk beter voelen, wanneer je gezonder gaat eten. Logisch.

Mijn ervaring betekent niet dat iedereen met hoofdpijn dat probleempje oplost door geraffineerde suikers te minderen. Het is een optie, maar het hoeft niet. Zeker waard om te proberen, maar geen garantie. Het is namelijk mijn verhaal, en hoewel dat voor mij heel fijn is, geeft het niemand anders een garantie. Dit betekent dus ook dat iemand anders die niet dezelfde uitkomst heeft, per definitie het ‘verkeerd’ doet.

Die gedachte heerst namelijk weleens. Oh, bij jou werkt het niet? Dan zal je het wel verkeerd doen.

Toen ik schreef dat mijn astma niet weg is gegaan door zuivelvrij eten, of alle andere dingen die ik heb weggelaten/geprobeerd, vond iemand het toch nog nodig om me erop te wijzen dat ik nog geen zwaar macrobiotisch dieet had gedaan, want dat zou het zeker wel verhelpen.

Right.

Weet je wat voor mij werkt? Mijn medicijnen. Van de longarts.

Af en toe komt er dan weer zo’n overtuigend verhaal langs, over iemand met astma die geen zuivel meer at en volledig genezen was. Dat is superfijn, maar het betekent niet dat het voor iedereen zo werkt. Na zo’n artikel gaan er weer een handjevol hoopvolle mensen het proberen, en dat zou ik ook doen.

Maar sta er wel bij stil dat het verhaal van iemand anders, niet jouw verhaal is. Het kan, maar er is ook een grote kans dat het niet zo is. Zeker als je het een beetje zelf doktert.

Hoe kun je dat aanpakken?

  1. Indien gepast, overleg met een arts. Laat je testen. Test op die lactose intolerantie, coeliakie, etc. Ga niet zomaar dingen aanpassen, als het slim is om eerst te testen. Zeker bij kinderen!
  2. Lees je in. Als je zuivel vervangt, is een blaadje spinazie extra niet voldoende om je calciuminname op te vangen, omdat op een website staat dat er in spinazie gigaveel calcium zit. Lees je écht in en wederom: vraag een expert. Zeker als het om kinderen gaat! (lees hier bijvoorbeeld tips over zuivel)
  3. Test het een periode, en voeg het dan weer toe. (wederom, soms is dit echt slimmer met een deskundige te doen) Deze stap vergeten mensen soms! Er kan van alles zijn en je kunt van alles denken over je lichaam, je kunt alleen kijken hoe het gaat wanneer je ook weer wél eet. Komen je klachten dan weer terug, of niet?
  4. Houd een open blik. Het placebo effect is een echt effect. Als je gelooft dat het werkt, kan het daadwerkelijk werken. Probleem opgelost, zou je denken. Behalve dat je een voedingsgroep weglaat en daarom heen moet werken, zonder dat dat daadwerkelijk nodig is.
  5. Haal je identiteit of zingeving in het leven niet uit de regels van je voedingspatroon. Bepaalde voedingsgroepen niet eten is hip, havermelk in je koffie en glutenvrije salades krijgen een soort statussymbool. Begrijp me niet verkeerd, er zijn ook mensen die het gewoon lekker vinden. Maar vermijd dat je je voldoening en geluk haalt uit de regels van je voedingspatroon, en dat je zonder die regels eigenlijk niet meer weet wie je bent. Klinkt een beetje extreem misschien, maar het komt echt voor. Dus daar kunnen we dan ook best over praten toch 🙂

Gezond eten is altijd een goed idee. Het is de beste basis voor iedereen. Gezond eten hoeft er niet op een bepaalde manier uit te zien. Je hoeft niet bepaalde dingen te eten, of bepaalde dingen niet te eten. Een gezond voedingspatroon is een voedzaam patroon dat in balans is:

Echt eten, gevarieerd en niet te veel.

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*