De belangrijkste tool wanneer je wilt afvallen (deel 1)

De belangrijkste tool wanneer je wilt afvallen (deel 1)
15 december 2018 sharon

Binnenkort beginnen er weer een heleboel mensen met hun goede voornemen om af te vallen of gezonder te eten, of allebei. Er zullen mensen zijn die elk jaar meerdere keren ‘beginnen’ om dit te proberen. Op Instagram vroeg ik wat volgens mijn volgers het allerbelangrijkste was om succesvol gewicht te verliezen.

Ik kreeg heel veel goede, mooie antwoorden, zoals:

 • niet teveel eten
 • sporten
 • volhouden
 • geven wat je lijf nodig heeft
 • maat houden
 • overal waar te voor staat vermijden
 • minder suiker
 • normaal doen
 • gewoon doen
 • niet crashen
 • bedenken wat je kunt volhouden op lange termijn
 • leefstijl, geen dieet
 • leren omgaan met stress
 • een goed doel voor ogen hebben
 • goede mindset
 • balans

Allemaal hele goede punten die allemaal bijdragen aan gezond eten en een gezond gewicht. We weten eigenlijk heel goed wat we moeten doen om gezond te eten of gewicht te verliezen. Alleen het ‘even’ doen, daar gaat het vaak mis.

En waarom?

Ik geloof dat er een bovenliggende, essenti├źle eigenschap is (eigenlijk 2) die nodig is om gezond te kunnen eten of om af te vallen. En als je dat niet uitleeft, dan lukken die bovenstaande punten je ook niet.

Liefde.

Met liefde ben je geduldig. Geduldig voor je proces, geduldig bij fouten, geduldig bij mindere dagen, geduldig bij dingen je niet zo goed lukken, geduldig om het tijd te geven nieuwe gewoonten aan te leren.

Met liefde ben je vriendelijk. Vriendelijk naar jezelf toe. In goede tijden en minder goede tijden. Je eet jezelf niet ziek, je schaadt je lichaam niet. Je bent hartelijk voor jezelf.

Met liefde vergelijk je jezelf niet. Je kijkt niet continu naar andere lichamen. Je bent niet jaloers en je zou het niet anders willen, zelfs wanneer iemand anders er beter uitziet dan jij. Je bent blij met wie je bent en je weet dat dat goed genoeg is. Je weet dat het alles is wat je nodig hebt.

Met liefde heb je niet de behoefte om anderen en hun lichaam naar beneden te praten (of kijken, of bekritiseren) alleen maar omdat jij niet goed in je vel zit.

Met liefde zorg je voor je lichaam, doe je wat het nodig heeft. Je verzorgt het met je beste kunnen. Je eet wanneer je lichaam energie nodig heeft en stopt wanneer je genoeg hebt gehad. Je hebt genietmomentjes, maar je hebt geen reden om jezelf meer te geven dan nodig.

Met liefde neem je geen wraak op jezelf wanneer het even niet lekker loopt. Wanneer je gestresst bent, boos bent, verdrietig bent – je weet dat heel veel of heel ongezond eten daar niks bij oplost. Je weet hoe je met emoties en omstandigheden omgaat zonder jezelf daarbij te beschadigen of te straffen.

Met liefde kies je ervoor niet in schaamte, schuld en disrespect te wandelen. Met liefde weet je dat je goed genoeg bent.

Als je jezelf niet (genoeg) lief hebt, dan kun je niet (genoeg) voor jezelf zorgen. Je kunt zo hard proberen, zo hard werken, zo hard doorzetten, aan de slag gaan met al die goede punten die je helpen gezond te leven. Maar het zal altijd dat zijn: hard werken – strijden tegen de stroom in.

Je strijdbijl begraven en dit proces van binnen beginnen, dat is wat je nodig hebt. Dat is wat je gaat helpen. Die liefde groeien. Elke dag kun je in liefde groeien, als je je daartoe beweegt. En vanuit die liefde zul je betere gezonde keuzes maken voor jezelf. Niet vanuit strijd, maar vanuit liefde. Niet vanuit volhouden, maar omdat je het wilt. Dat is heel relaxt, heel ontspannen.

Dit is waar eten op intu├»tie over gaat. Wat je verleden ook is, op elk moment kun je ervoor kiezen om deze weg in te slaan. Wil je jouw 2019 eens volledig anders doen dan altijd, leer eten op intu├»tie. Op basis van geweldige waarden, die je niet alleen helpen bij je gezonde keuzes, maar een diep effect hebben in je gehele leven. Maak de keuze en laat me je helpen dit te leren. Meld je aan en maak meteen gebruik van de aanbieding die ik nu heb! Bekijk ‘m hier.

Ja, ik wil leren eten op intuïtie!

Naast liefde is er nog een essenti├źle eigenschap. Die deel ik niet vandaag, maar wel binnenkort. Wordt vervolgd ­čÖé

Comments (11)

 1. Lydia Koliloedjoer 4 jaar geleden

  Graag info aub . Heb al veel geprobeerd, niets gelukt.

 2. Anita 4 jaar geleden

  Zo waar!! Het afgelopen jaar op een hele andere manier met mezelf (en met eten) bezig geweest. Ik omarm mijn lichaam en wil daar het beste voor. Maar weet me ook enorm gesteund en geliefd door anderen ­čĺĽ. Daarbij komt dat ik me een doel heb gesteld, wat niet in cijfers uit te drukken is. Minder pijn en ooit zonder kreunen en steunen een berg op wandelen. Dat is meer waard en fijner om naar toe te werken dan een getalletjes (voor mij). Dank voor je blog… Een goede reminder!! Ik hoop en bid dat ik die strijdbijl (die er af en toe toch nog is) eens voorgoed mag begraven..

  • Auteur
   sharon 4 jaar geleden

   Mooi Anita, blijven doen!! <3

 3. jantje bandsma 4 jaar geleden

  Beste Sharon

  Ik las onverwachts je site en advies om af te vallen.

  Ik dacht deze vrouw houdt vast van God/ Jezus de drie-eenheid.

  Verder lezend klopte dit dus en las wie je bent.

  Ga vooral door met je blog nieuwsbrief om te schrijven over de liefde van de HEER waar liefde woont daar gebied de HEER zijn zegen.
  En dat we allemaal waardevol zijn.

  Het is je gelukt om mensen te laten merken dat je anders bent.
  Aan de vrucht herken je de boom

  Gods zegen en inspiratie van Hem om mensen op deze manier te kunnen bemoedigen.
  Vanuit een goed hart zal het voor die ander helpen

  Gods zegen bij alles wat je onderneemt

  • Auteur
   sharon 4 jaar geleden

   Dankjewel! Wat mooi en lief <3

 4. Ria 4 jaar geleden

  Ik ben benieuwd en ga er voor

 5. Fiona Bosma 4 jaar geleden

  Wauw wat mooi!! Spread the love ­č弭č弭čĺĽ

  • Auteur
   sharon 4 jaar geleden

   Dankjewel!

 6. P. Selie 4 jaar geleden

  Wat een lul verhaal. Blijf lekker zweven

  • Auteur
   sharon 4 jaar geleden

   Haha! Geen probleem ­čśë

 7. Laura 4 jaar geleden

  Sharon, wat heb je deze bekende tekst prachtig praktisch gemaakt! Ik print hem uit en hang hem op!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*