De belangrijkste tool wanneer je wilt afvallen (deel 1)

Binnenkort beginnen er weer een heleboel mensen met hun goede voornemen om af te vallen of gezonder te eten, of allebei. Er zullen mensen zijn die elk jaar meerdere keren ‘beginnen’ om dit te proberen. Op Instagram vroeg ik wat volgens mijn volgers het allerbelangrijkste was om succesvol gewicht te verliezen.

Ik kreeg heel veel goede, mooie antwoorden, zoals:

 • niet teveel eten
 • sporten
 • volhouden
 • geven wat je lijf nodig heeft
 • maat houden
 • overal waar te voor staat vermijden
 • minder suiker
 • normaal doen
 • gewoon doen
 • niet crashen
 • bedenken wat je kunt volhouden op lange termijn
 • leefstijl, geen dieet
 • leren omgaan met stress
 • een goed doel voor ogen hebben
 • goede mindset
 • balans

Allemaal hele goede punten die allemaal bijdragen aan gezond eten en een gezond gewicht. We weten eigenlijk heel goed wat we moeten doen om gezond te eten of gewicht te verliezen. Alleen het ‘even’ doen, daar gaat het vaak mis.

En waarom?

Ik geloof dat er een bovenliggende, essentiële eigenschap is (eigenlijk 2) die nodig is om gezond te kunnen eten of om af te vallen. En als je dat niet uitleeft, dan lukken die bovenstaande punten je ook niet.

Liefde.

Met liefde ben je geduldig. Geduldig voor je proces, geduldig bij fouten, geduldig bij mindere dagen, geduldig bij dingen je niet zo goed lukken, geduldig om het tijd te geven nieuwe gewoonten aan te leren.

Met liefde ben je vriendelijk. Vriendelijk naar jezelf toe. In goede tijden en minder goede tijden. Je eet jezelf niet ziek, je schaadt je lichaam niet. Je bent hartelijk voor jezelf.

Met liefde vergelijk je jezelf niet. Je kijkt niet continu naar andere lichamen. Je bent niet jaloers en je zou het niet anders willen, zelfs wanneer iemand anders er beter uitziet dan jij. Je bent blij met wie je bent en je weet dat dat goed genoeg is. Je weet dat het alles is wat je nodig hebt.

Met liefde heb je niet de behoefte om anderen en hun lichaam naar beneden te praten (of kijken, of bekritiseren) alleen maar omdat jij niet goed in je vel zit.

Met liefde zorg je voor je lichaam, doe je wat het nodig heeft. Je verzorgt het met je beste kunnen. Je eet wanneer je lichaam energie nodig heeft en stopt wanneer je genoeg hebt gehad. Je hebt genietmomentjes, maar je hebt geen reden om jezelf meer te geven dan nodig.

Met liefde neem je geen wraak op jezelf wanneer het even niet lekker loopt. Wanneer je gestresst bent, boos bent, verdrietig bent – je weet dat heel veel of heel ongezond eten daar niks bij oplost. Je weet hoe je met emoties en omstandigheden omgaat zonder jezelf daarbij te beschadigen of te straffen.

Met liefde kies je ervoor niet in schaamte, schuld en disrespect te wandelen. Met liefde weet je dat je goed genoeg bent.

Als je jezelf niet (genoeg) lief hebt, dan kun je niet (genoeg) voor jezelf zorgen. Je kunt zo hard proberen, zo hard werken, zo hard doorzetten, aan de slag gaan met al die goede punten die je helpen gezond te leven. Maar het zal altijd dat zijn: hard werken – strijden tegen de stroom in.

Je strijdbijl begraven en dit proces van binnen beginnen, dat is wat je nodig hebt. Dat is wat je gaat helpen. Die liefde groeien. Elke dag kun je in liefde groeien, als je je daartoe beweegt. En vanuit die liefde zul je betere gezonde keuzes maken voor jezelf. Niet vanuit strijd, maar vanuit liefde. Niet vanuit volhouden, maar omdat je het wilt. Dat is heel relaxt, heel ontspannen.

Dit is waar eten op intuïtie over gaat. Wat je verleden ook is, op elk moment kun je ervoor kiezen om deze weg in te slaan. Wil je jouw 2019 eens volledig anders doen dan altijd, leer eten op intuïtie. Op basis van geweldige waarden, die je niet alleen helpen bij je gezonde keuzes, maar een diep effect hebben in je gehele leven. Maak de keuze en laat me je helpen dit te leren. Meld je aan en maak meteen gebruik van de aanbieding die ik nu heb! Bekijk ‘m hier.

Ja, ik wil leren eten op intuïtie!

Naast liefde is er nog een essentiële eigenschap. Die deel ik niet vandaag, maar wel binnenkort. Wordt vervolgd 🙂

11 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *