De fijnste stretch (rek) oefeningen om lenig te worden

Deze week een oefening om het stretchen te perfectioneren. Natuurlijk kunnen deze heel goed naast de spagaat en splitoefeningen.

Ook meedoen met de FIT! Challenge? Schrijf je hier helemaal gratis in.

Ik heb zelf deze oefeningen elke week een paar keer gedaan in mijn jeugd, met turnen. Stretchen is voor mij bekend terrein (al zou je dat nu niet meer zeggen). De oefeningen zijn me bekend. Het fijne is: wanneer je ze kent, ken je ze. Dan hoef je er niet meer bij te leren, je hoeft ze alleen te doen. En het fijne daarvan is: je kunt ze uit je hoofd leren. Dat maakt het lekker praktisch.

Deze week is de week om de stretches /rekoefeningen voor je hele lichaam uit je hoofd te leren. Dan kun je ze altijd en overal. Handig!

Ik schreef in mijn dagboek van afgelopen week dat ik wat moeite heb met de planning. Mijn avonden zitten vol en om er dan ook nog een paar oefeningen bij te doen, heftig! Puzzelen dus.

Deze week ben ik in de ochtend, direct na het opstaan, nog wat flexibeler. Dus deze week ga ik deze oefening elke ochtend bij het opstaan doen.

Wist je dat de dingen die je in je ochtendroutine opneemt de meeste kans van slagen hebben dat je ze blijft doen? Dat zou dus perfect zijn met stretchen. Ik vind het de moeite waard, zelfs als ik dan wat eerder mijn bed uit moet.

Even wat handige info:

Iedereen kan leniger worden. Hoe niet lenig je ook bent. Dat is hoopvol, en veelbelovend. Het enige wat je hoeft te doen, is het blijven doen. Check.

Wanneer je rekt, gebeuren er een aantal dingen in je spieren. Als je daar meer over wilt weten, raad ik je dit filmpje aan.

Waar het op neer komt is dat het de waterinhoud in je spieren aanpast. Er ontstaat stamceldifferentiatie. Je gevoeligheid voor pijn wordt minder en je wordt dus leniger.

Dan een ander belangrijk iets: wat is de wetenschappelijk bewezen effectieve manier om te rekken? Je hoeft dus niet eindeloos te rekken, want dat maakt helemaal niks uit. Mooi!

Dan even op een rij:

  • Het is ideaal om 6 dagen in de week te rekken.
  • Elke spiergroep 5 minuten per WEEK.
  • Elke rek/stretch 30-60 seconden aanhouden.

Meer dan dat lijkt zeer weinig uit te maken. Ik vind dat goed nieuws. Je hoeft niet eindeloos door te rekken, de positieve effecten van rekken haal je door 6 dagen in de week een korte rekoefening te doen. 5 minuten per week is echt niet lang (wel per spiergroep uiteraard).

Bij deze het rekfilmpje voor deze week. Laat je niet ontmoedigen omdat je niet lenig bent. Daarom doe je de oefeningen dus, om leniger te worden 😀

Ook meedoen met de FIT! Challenge? Schrijf je hier helemaal gratis in.

Tags from the story
, , , ,
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *