Waarom ik geen e-bike neem en gewoon fiets

Waarom ik geen e-bike neem en gewoon fiets
11 oktober 2018 sharon

Wij wonen momenteel 2 km vanaf school. Niet echt ver, maar wel een stukje. Toen ik de eerste dag op de fiets zat, besefte ik me opeens dat ik, moi, dat een paar keer heen en weer moet fietsen. Dat een klein stukje dan opeens opgeteld best een afstand word. Zeker met sport, speelafspraakjes, etc. In wind en weer. Altijd.

Soms was het goed te doen. Soms vond ik het best zwaar. Vooral wanneer er ook nog sport is waar ik ook twee keer extra heen en weer moet, dan voel ik gewoon de uitputting van mijn lichaam. Ik heb geen budget voor een e-bike, maar ik overwoog ervoor te sparen.

Tot ik nu, paar weken verder, merk hoe goed dit voor mij is. Ik moet, verplicht, deze afstand fietsen. Ik kan er niet onderuit. Mijn leven is opeens best actief geworden, door zo’n simpele aanpassing waar ik vrij weinig ‘discipline’ hoef op te brengen. Sterker nog, opeens zit ik zaterdagochtend ook op de fiets, alle kinderen erop en eraan, om een tochtje te maken. Ik begin het leuk te vinden.

Ik word sterker. De versnelling kan omhoog. Ik ga harder, sneller. En soms is het nog steeds gewoon zwaar en irritant. Of zweterig. Maar ik weet ook: met een e-bike heb ik dit niet meer. Dit ‘cadeautje’ wat mij fitter maakt, gewoon zo in mijn schoot geworpen. Met een e-bike zou ik op zoek moeten gaan naar tijd en zin om te sporten. Dat hoeft nu niet. Mijn basisbeweging heb ik al binnen, gratis.

Wat ik extra doe, dat is mooi meegenomen. Rekken, krachttraining, wat meer fitte oefening. Maar hoe dan ook. De basis is goed & binnen.

Eerlijk: soms baal ik niet boven de 10 km ben geëindigd die dag. Sommigen tellen hun stappen, ik mijn fietskm’s 😉 Het kan tenslotte altijd meer en sneller 😉

Lees hier alles over de FIT! challenge (ook hoe je op de hoogte blijft).

ps. Ik snap 100% dat iemand voor een e-bike kiest. Dit is dus enkel mijn proces en wat past bij mijn situatie. Ik vind het heel begrijpelijk wanneer je op een andere conclusie komt vanwege jouw situatie. 

Comments (2)

 1. Mirjam 6 jaar geleden

  Waarom ik wel een e-bike neem en een gewone fiets?
  Mijn e-bike gebruik ik voor de rit naar mijn werk (22 km enkele reis). Helaas niet elke dag, maar toch minstens 1 keer per week.
  Mijn andere fietsen gebruik ik voor alle andere ritjes. Vooral mijn transportfiets is helemaal favoriet voor boodschappen, kinderen brengen, naar de markt en zelfs de meeste spullen die ik via marktplaats koop, gaan gewoon in de mand. En mijn sportfiets gebruik ik voor fietstochtjes.
  Op mijn e-bike trap ik net zo hard als op mijn andere fietsen. Ik gebruik dus net zo veel energie. Ik ga alleen een stuk sneller.

  • Auteur
   sharon 6 jaar geleden

   Heel begrijpelijk, en wel lekker kunnen fietsen met zo’n flinke afstand! Ik snap het helemaal!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*