Wanneer je de omslag maakt om echt gezond en ‘echt’ eten te gaan eten, dan wordt gezond eten ook steeds makkelijker. Je gaat je lichaam weer echt voeden met belangrijke voedingsstoffen en niet meer vullen met al dat ‘lege’ voedsel. Gaandeweg wordt het steeds makkelijker om gezond eten te eten, klaar te maken en je weg te vinden in het nieuwe voedingspatroon. En, omdat je je lichaam weer voedt, heb je steeds minder cravings naar ‘slecht, ongezond’ eten, cravings naar cake, koek, vla, chocolade, roze koeken verdwijnen op den duur. En diezelfde cravings naar een patatje mayo, pizza, chips, bitterballen en kaassoufflés verdwijnen ook.
Toch?
Nee. Voor veel mensen eigenlijk niet. Het kan, maar het hoeft niet.
Het binnenkrijgen van je voedingsstoffen is helaas vaak geen magische manier om complete rust en vrijheid te ervaren op het gebied van eten. Als jij chocolade eet wanneer je je verveelt, gaat dat meestal niet opeens weg omdat je je voedingsstoffen binnenkrijgt. Als je een pak roze koeken eet wanneer je niet lekker in je vel zit, zul je nog steeds heel veel zin hebben in roze koeken (of iets dergelijks) wanneer je niet lekker in je vel zit. Als jij op een drukke dag geen zin hebt om te koken en dan altijd een patatje haalt, dan kan het goed zijn dat je daar nog steeds zin in hebt wanneer je het druk hebt. Als je gewend bent ‘s avonds een schaal chips te eten op de bank voor de tv, zul je daar nog steeds zin in hebben.
Op zoek naar vrijheid op gebied van eten, diëten en afvallen? Doe de gratis VoedZo Challenge!
Natuurlijk is het heel goed mogelijk om daarmee te stoppen. Dat heeft niet zoveel te maken met gezond eten en het binnenkrijgen van je voedingsstoffen in plaats van vulling, maar het aanleren van nieuwe gewoonten. Als je altijd gedachteloos chips eet voor de tv, kun je jezelf aanleren dat niet te doen. Als je roze koeken eet wanneer je niet goed in je vel zit, kun je je aanleren om iets anders te gaan doen in plaats van roze koeken eten. Als je een patatje wilt wanneer je druk bent, zul je een nieuw plan moeten bedenken dat voor je werkt. Gezond eten lost dit soort dingen niet op.
Wel kun je ontzettend enthousiast en gemotiveerd zijn om gezond te eten, waardoor je deze elementen makkelijk kunt ombouwen naar nieuwe gewoonten die beter bij je gezonde levensstijl passen. Of dat succesvol is, merk je als je in staat bent om de goede gewoonten ook echt vast te houden, zonder moeite, of dat je steeds terugvalt in je oude gewoonten. Het kan dus makkelijk gaan, maar dat werkt lang niet voor iedereen zo. Het enthousiasme rondom het beginnen is een perfecte start om vol energie, hoop en geloof je nieuwe levensstijl te omarmen. Dit zul je moeten doorzetten wanneer je eerste enthousiasme er een beetje vanaf is en het gewoon doen, zodat het echt een nieuwe gewoonte wordt.
Vaak genoeg kost het steeds meer moeite en vind je na weken/maanden dat je oude gewoonte wel ‘weer een keertje mag’ en zo kun je ook zo weer terugvallen in oude gewoonten. Dit heeft allemaal met gedragsverandering te maken, en niet met het feit of je gezond eet of niet.
Ja maar, ik ben er wel vanaf!
Ja, dat kan. De verandering van je eetpatroon kan ervoor zorgen dat je ongemerkt ook je houding tegenover eten verandert en je gewoonten zich daarop aanpassen, zonder dat je hier heel bewust moeite voor doet, of het veranderen gaat je makkelijk af. Toen ik begon met het minderen van geraffineerde suiker, mocht ik alles eten, zolang ik het maar zelf maakte. Dat geeft een hele andere houding dan wanneer ik mezelf regels opleg over zoete snacks, en me schuldig voel als ik teveel eet. Psychologisch is er een groot verschil in beide situaties. Voor mij was het precies wat ervoor zorgde dat cravings bijna verdwenen en ik geen obsessie meer had voor zoet. Niet omdat ‘ik al m’n voedingsstoffen binnenkreeg’ maar omdat mijn houding anders werd, waardoor mijn eetgewoonten zich aanpasten zonder moeite.
Wanneer je de elementen voor een gezonde levensstijl nastreeft, voldoende slaap, gezond eten, bewegen, tijd voor jezelf, hobby’s, connectie met mensen – dan zal het makkelijker zijn om je met de dingen in het leven bezig te houden die je leuk vindt, en wordt je voedingspatroon een minder groot onderdeel van je leven. Je cravings kunnen dan ook afnemen, je hebt dan meer afleiding. Voeding is tenslotte belangrijk, maar niet het belangrijkste en ook niet de enige factor.
Daarnaast is verbieden nooit een goed idee, het zoeken van balans is beter. Als je een craving hebt, mag je die dus best inplannen en serieus nemen. Als ik zin heb in chocolade, dan eet ik dat ook. Meestal niet direct, ik ben tenslotte geen baby die niet kan wachten ( 🙂 ), maar ik plan het ergens in zodat ik ervan kan genieten. Op een moment dat het mij uitkomt en ik zorg dan dat ik ook precies eet waar ik zin in heb. Van die hele pure chocolade neem ik dus niet, als ik zin heb in witte chocolade van merk x. Als ik zin heb in witte chocolade van merk x, dan koop ik witte chocolade van merk x, en niets anders. Cravings mogen en kunnen, gewoon in balans, binnen proportie en bewust.
Op zoek naar vrijheid op gebied van eten, diëten en afvallen? Doe de gratis VoedZo Challenge!
Comments (2)
Desalniettemin….. Schijnen de ergste cravings na zes dagen volhouden al wel veeeeeel minder te zijn…..
Dit gegeven werkt wel motiverend….
- Auteur
Dat wel, behalve voor de mensen die dat niet zo ervaren 😀