Afwegen en meten met cups

Afwegen en meten met cups
20 april 2020 sharon

Ik bak graag met cups, helemaal met kinderen erbij. Het is leuker voor ze en je kunt ze beter betrekken. Het duurt tenslotte best even voordat ze in grammen kunnen wegen en zelfs als ze het kunnen, dan is de makkelijkheid van cups leuker in het bakproces. Als je het leuk vindt om meer te lezen, bezoek dan mijn pagina over tips voor koken met kinderen.

Om die reden maak ik alle receptillustraties ook in cups. Niet alleen omdat het leuker en makkelijker is voor kinderen, ik vind het zelf ook veel fijner. Niet elk recept is geschikt voor cups, omdat je cups nooit op de gram goed krijgt. Recepten die nauw komen en precieze hoeveelheden nodig hebben, kunnen soms beter met grammen gedaan worden, zoals bijvoorbeeld brood. Dit soort recepten maken de meeste mensen eigenlijk thuis zelden. Vandaar dat ik recepten maak die niet pietje precies komen, prima met cups kunnen en niet zo makkelijk mislukken 🙂 Handig voor kinderen, en voor de meeste volwassenen 😉

Waar kun je cups kopen? Sommige mensen denken nog steeds dat elk kopje in je kastje wel kan, maar cups zijn wel degelijk een vaste grootte. Je kunt ze tegenwoordig overal kopen en het is maar een kleine investering. Klik hier voor het blog waar ik dat uitleg. We hebben het hier overigens over de Amerikaanse maat. De standaard maten zijn 1 cup, 1/2 cup, 1/3 cup en 1/4 cup. Die zitten ook in een setje wanneer je het koopt.

Het belangrijkste bij afmeten met cups is: geen bergen en geen dalen. Het moeten afgestreken cups zijn, net zoals wanneer je koffie maakt met een filter en een koffieschepje. Om de goede hoeveelheid te hebben, check je of er geen berg is, en geen dal. Dat leg je ook uit aan je kinderen. Vraag elke keer of de cup vol is, zonder berg of dal. Zo leren ze snel genoeg hoe ze de cup moeten vullen.

Een ander belangrijk punt is onthouden dat je iets niet hoeft aan te stampen. Je kunt bloem er gewoon in laten vallen (of scheppen) maar je hoeft niet te duwen. Als je dat doet past er veel meer in, maar kloppen je maten dus niet meer met het recept dat je volgt. Gewoon losjes scheppen of vullen dus, zonder aan te duwen.

Kinderen kunnen best knoeien met het vullen van cups. Je kunt het accepteren, of je kunt bijvoorbeeld boven een grote schaal werken, waar ze gemakkelijk kunnen scheppen, vullen en bergen kunnen verwijderen. Denk aan het werken met zand op een dienblad bijvoorbeeld.

Hoewel dit voor de meeste volwassenen even doorlezen en doen is, kan het helpen voor kinderen om dit een keertje specifiek te oefenen. Ga er echt even voor zitten en schep met verschillende ingrediënten. Bloem, suiker, maar bijvoorbeeld ook water.

Voor kinderen die nog geen breuken kennen, zullen wat uitleg nodig hebben bij de 1 cup (hele cup), 1/2 cup (halve cup), 1/3 cup en 1/4 cup. De eerste keer dat mijn kinderen aan de slag gingen deden ze 3 cups yoghurt in plaats van 1/3 cup, om maar een voorbeeld te noemen 😉

Je kunt ervoor kiezen om uit te leggen dat de grootste 1 cup is, ofwel een hele. Dat 1/2 de helft is, etc. Ze helpen de getallen te herkennen, zodat ze nog steeds weten welk ze nodig hebben, zonder breuken te begrijpen.

Een andere methode voor de kleinere kinderen, is de cups namen geven.

1 cup = de papa cup

1/2 cup = de mama cup

1/3 cup = kind cup

1/4 cup = baby cup

Leg uit welk welk is en laat ze ze op volgorde leggen, van groot naar klein. Oefen met de namen. Uiteraard ben je er bij deze leeftijd altijd bij, dus je kunt er ook gewoon voor kiezen dat jij aangeeft welke cup ze nodig hebben.

Wil je eens een recept oefenen met cups? Download onze gratis bananenbrood illustratie!! Leuk en gezellig om te maken en een mooie oefening!

Image by Jeon Sang-O from Pixabay

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*