Zo werkt suikervrij eten op je energielevel en bloedsuikerspiegel

Zo werkt suikervrij eten op je energielevel en bloedsuikerspiegel
13 oktober 2022 sharon
In suikerbewust

Ik leer mensen al jaren over hoe je praktisch geraffineerde suiker uit je voedingspatroon kun verminderen en meer onbewerkt kunt eten. Dit heeft me het voordeel gegeven dat heel veel mensen me hebben laten weten wat dit met hen gedaan heeft. Veel voorkomende effecten zijn het verdwijnen van hoofdpijn, meer energie krijgen, een betere huid, een beter humeur, minder last van eetbuien, betere nachtrust, minder pijn bij menstruatie en verreweg de meest gehoorde: kilo’s kwijt! Dit zou kunnen door het verminderen van geraffineerde suiker, of doordat het succesvol lukt om een gezonder eetpatroon op te pakken en een fittere levensstijl.

Het eten van teveel geraffineerde suiker heeft gevolgen voor je lichaam. We komen daar gelukkig ook steeds meer achter. Geraffineerde suiker bevat geen voedingsstoffen. Wanneer je ervoor kiest om iets met bewerkte koolhydraten te eten of drinken, betekent dit dat je geen plek meer hebt om iets voedzaams te eten.  Je kunt maar zoveel eten op een dag.

Suiker, energie en je humeur

Zoals al geschreven, van teveel geraffineerde suiker raakt je bloedsuikerspiegel in de war. Dit kan betekenen dat je extra veel eet, omdat je geen energie of trek hebt. En je hebt vooral lekkere trek of zin in koolhydraten, dus suiker, zoet, of meer broodachtige voedingsmiddelen.

Je kunt je moe voelen. Suf. Futloos. Je concentratie kan minder goed zijn en je hebt misschien weinig energie. Je kunt moeilijk uit bed komen, terwijl je voldoende slaapt. Mensen spreken ook wel eens van ‘watten in hun hoofd hebben’.

Teveel geraffineerde suiker eten en/of drinken kan hier zeker een rol in spelen. Zonder geraffineerde suiker, goede hoeveelheden, regelmatige eetmomenten en met meer voedzaam eten kan je lichaam je bloedsuikerspiegel veel constanter te houden. Je hebt meer energie gedurende de dag en je hebt geen dips.

Of het per se het eten/drinken van teveel suiker is, of het ontbreken van de gezonde maaltijden en verantwoorde tussendoortjes – het kan eigenlijk allebei.

Suiker maakt dik?

Als er hoge suikerconcentraties je lichaam binnen komen, dan schiet je bloedsuikerspiegel omhoog. Er zijn geen vezels meer die dit proces vertragen. Vervolgens daalt je bloedsuikerspiegel, waardoor je je moe en energieloos voelt, en je krijgt trek, waardoor je wilt eten, zodat je energie krijgt. Dat is een vicieuze cirkel.

Dus je wordt dik van suiker?

Nou. Niet echt. Of nou ja. Misschien. Je wordt dik als je teveel eet. Dus je hoeft niet per se dik te worden van suiker. Maar, geraffineerde suiker kan er wel voor zorgen (en heeft de reputatie) dat je meer gaat eten, gedurende de dag of misschien in de avond. Als teveel geraffineerde suiker en die neiging naar meer eten ervoor zorgt dat je teveel eet, dan wordt je daar dus wel dik van. Niet per se door de suiker, maar het speelt wel een rol in het proces.

Glycemische index en de bloedsuikerspiegel

Je hoort vaak dat bloedsuikerspiegel en suiker veel met elkaar te maken hebben. Maar wat is het precies? 

Je bloedsuikerspiegel

Dit is een maat waarin wordt uitgedrukt hoeveel glucose is opgelost in je bloed. De maatstaf die hiervoor gehanteerd wordt is millimol per liter. Glucose is een stof, suiker, dat door het gehele lichaam wordt gebruikt voor energie. Als je lang niet gegeten hebt, daalt je bloedsuikerspiegel en op een gegeven moment kun je trillerig en duizelig worden. Wanneer je wat eet stijgt je bloedsuikerspiegel weer, zodat je je energiek voelt en je lichaam is ook tevreden: het krijgt weer energie voor de cellen. Dit is normaal.

Een schommelende bloedsuikerspiegel

Je bloedsuikerspiegel is niet geheel constant gedurende de dag. Net na de maaltijd is deze hoger en net voordat je gaat eten is deze doorgaans lager. Het is verstandig je bloedsuikerspiegel vrij stabiel te houden, zonder al te veel schommelingen. Dit heeft namelijk een positieve uitwerking op je energielevel, je gewicht en je gezondheid in het algemeen.

Suikerbewust eten en je bloedsuikerspiegel

Wanneer je geraffineerde suiker eet, of witte bloem, dan zijn er weinig vezels aanwezig, waardoor de suiker je lichaam binnenschiet en je bloedsuikerspiegel sneller stijgt. Vervolgens daalt je bloedsuikerspiegel juist. Dan voel je je slaperig en moe en krijg je juist weer trek. Je hebt dan de neiging om meer te eten en bent minder lang verzadigd.

Wanneer namelijk het glucosegehalte in het bloed stijgt, dan maakt je lichaam meer insuline aan om de glucose in het bloed weer te verminderen. Dit gebeurt omdat een te hoge bloedsuikerspiegel schadelijk is voor je lichaam. Omdat het glucosegehalte sneller stijgt bij geraffineerde koolhydraten, moet de insuline sneller worden aangemaakt dan de alvleesklier gewend is. De alvleesklier kan hier vermoeid van raken. Daarnaast worden je cellen steeds ongevoeliger voor insuline, omdat er zo veel is.  Dit betekent dat ze niet goed meer reageren op de insuline en de energie niet meer goed opnemen. Zo houd je een te hoge bloedsuikerspiegel en raken je cellen uitgeput zonder energie. Je lichaam slaat vervolgens de suiker op als vet.

De glycemische index (GI) van voeding

Voeding en je bloedsuikerspiegel hebben alles met elkaar te maken. Niet elk soort voeding heeft dezelfde uitwerking op je bloedsuikerspiegel. Je hebt voeding die de bloedsuikerspiegel snel doet stijgen en je hebt voeding die de bloedsuikerspiegel nauwelijks beïnvloedt.

Dit wordt omschreven in de glycemische index. Dit is een getal dat staat voor de snelheid waarmee de bloedsuikerspiegel stijgt wanneer er gegeten wordt. Voeding waarbij de glucose snel in de bloedbaan wordt opgenomen heeft een hoge GI. Voeding waarbij dit proces langzaam gaat, heeft een lage GI.

Glycemische lading

Daarnaast bestaat er nog de glycemische lading. Dit houdt in dat de GI verschillend en afhankelijk is van meerdere factoren, bijvoorbeeld hoe je het eten bereid, welke andere voedingsmiddelen je erbij eet, hoe rijp het fruit is, etc.

Niet elk product met een hoge GI zorgt dan ook voor een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel. Geraffineerde suikers en witte bloem doet dit wel. Daarnaast bestaat er nog een hele lijst met andere producten en hun GL.

Overdenking van vandaag: Let deze week op wat de invloed van de voeding die je eet is op jou en je lichaam.

Zijn er voedingsmiddelen die je moe maken?

Zijn er voedingsmiddelen die ervoor zorgen dat je meer wilt eten? En waarom?

Heb je het idee dat je vermoeid wordt van suiker?

Merk je verschil met de afgelopen weken?

Kun je nog verbeteringen doorvoeren op basis van hoe je je voelt – en je bloedsuikerspiegel?

Merk je dat suiker ervoor zorgt dat je méér eet? Hoe ziet dat eruit bij jou? Bijvoorbeeld: je eet een koekje en je wilt vervolgens het hele pak?

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*