Hoeveel suiker zit er in: appelmoes

Hoeveel suiker zit er in: appelmoes
5 oktober 2018 sharon

Appelmoes! Gemaakt van appels, dus. Fruit is gezond, het voegt toe aan een gezond voedingspatroon. Daarom wordt er aanbevolen om 2 stuks fruit per dag te eten. Wanneer je datzelfde fruit bewerkt, tot sap, appeltaart of appelmoes, dan valt het niet meer onder je 2 stuks fruit, maar eet je het als ‘vrije suikers’ zoals de richtlijnen van het WHO zijn opgesteld.

Hoe natuurlijk dus ook, suiker is suiker. Waarom is een appel anders dan appelsap of appelmoes of appeltaart? Wanneer je een appel in zijn geheel eet, zitten daar extra voedingsstoffen bij. Daarnaast eet je wellicht weleens een appel, maar zelden 5 achter elkaar. Wanneer je een glas appelsap drinkt, kun je zo 4 appels drinken in een minuut. Dit is dus buiten de natuurlijke proportie van ‘normaal’. Appelmoes bevat toegevoegde suiker, en appeltaart al helemaal (dit is een mooie traktatie voor een speciaal moment). Dan heb je nog appelpuree, wat alleen appel bevat en geen toegevoegde suiker. Toch vallen die ook onder de vrije suikers.

Er zijn geen trucjes, een appel is een appel. Appelmoes is appelmoes 🙂 (dus niet: appelmoes is van appel dus eigenlijk gewoon een appel)

Lees hier over het advies van het WHO (World Health Organisation) over suikerinname.

Als je merk appelmoes er niet tussen staat, kun je gemakkelijk checken hoeveel erin zit. Kijk op het etiket, bij de ‘koolhydraten, waarvan suikers’. Dat getal is per 100 gram. Met de cijfers hieronder kun je snel nakijken hoe het met jouw appelmoes zit. Post ze ook gerust in de reacties!

In de tabel vind je de getallen voor:

  • de hoeveelheid suiker in appelmoes (per merk) per 100 gram
  • de hoeveelheid suiker in appelmoes (per merk) in suikerklontjes
  • de hoeveelheid suiker in appelmoes per eetlepel (per merk) per 40 gram
  • de hoeveelheid suiker in appelmoes per eetlepel (per merk) in suikerklontjes

Overzicht in tabel

(mobiele gebruikers: draai je scherm om de tabel te kunnen zien)

*Een suikerklontje heeft 4 gram suiker. 

ProductHoeveelheid suiker per 100 gramHoeveelheid suiker per 100 gram, in suikerklontjesHoeveelheid suiker per eetlepel (40 gram)Hoeveelheid suiker per eetlepel, in suikerklontjes
AH Apple sauce15,03,86,01,5
Cupjes AH Appelmoes12,03,04,81,2
Hak Appelmoes14,13,55,61,4
Hak Appelmoes 0%9,52,43,81,0
AH Biologische Appelmoes 0% suiker10,02,54,01,0
Servero 100% appelmoes12,03,04,81,2

Mijn conclusie

Appelmoes, ingekookte appels, is zoet, en bevat altijd suiker. Dat kan geen verrassing zijn. Wel opvallend dat sommige 100% puree soorten net zoveel suiker bevatten dan varianten mét suiker. Dat heeft waarschijnlijk te maken met dat de appelmoes wordt ingekookt. Hoe groter de concentratie ‘appel’, des te groter de hoeveelheid suiker. Ongeacht of er suiker wordt toegevoegd. Er zijn een aantal 0% toegevoegde suiker varianten die het laagst zijn qua hoeveelheid suiker. Dat neemt niet weg dat er sowieso best wat suiker in zit en de verschillen erg klein zijn.

Appelmoes zelf maken is ook heerlijk! Ook dan zullen de getallen qua hoeveelheid suiker ongeveer gelijk zijn. Je doet het dan ook niet elke dag. Ik maak het vaak voor Kerst en vind het een heerlijke toevoeging aan de maaltijd 🙂

Benieuwd naar meer producten en hun suikerklontjes? bekijk hier mijn overzicht.

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*